fbpx

Їжа, що лікує: топ-5 суперфудів 2021 року, які вас здивують

Їжа, що лікує: топ-5 суперфудів 2021 року, які вас здивують

Насіння чіа, ягоди асаї та кокосова олія хоч і не втратили своїх приголомшливо корисних для організму властивостей, але стали трохи “вчорашнім днем” у раціоні старанних зожників. Нове десятиліття вони радять починати з нових суперфудів, які мають потужний вплив на здоров’я, можуть додати нових смаків звичним стравам та здивувати ваших домашніх. 

Горох

Їжа, що лікує: топ-5 суперфудів 2021 року, які вас здивують 1
Солодкий горох

Почнемо з простого. Пропонуємо вам подивитись з іншого боку на таку бобову рослину, як горох. Ні, ми в жодному разі не пропонуємо вам страждати над черговим варіантом рецепту олів’є після новорічних свят. Просто вчені виявили у горосі нові вражаючі властивості, які винесли звичайний солодкий горох в ранг суперфудів. Британські дослідники з’ясували, що горох може знизити “стрибки інсуліну”, які суттєво підвищують рівень цукру в крові після прийому їжі. Вважається, що саме такі різкі коливання сприяють виникненню діабету. Експерти стверджують, що саме горох, як у цілісному вигляді, так і подрібнений у борошно, може зупинити глобальну епідемію захворювання діабетом другого типу. Секрет криється у великій кількості крохмалю, який міститься саме у солодкому горохові. Саме він допомагає поліпшити функціонування клітин, що виробляють інсулін, який в свою чергу контролює рівень цукру в крові.

Насіння базиліка 

Їжа, що лікує: топ-5 суперфудів 2021 року, які вас здивують 2
Насіння базиліка в сухому та замоченому вигляді

Про користь базиліка ви точно чули, а от про цілюще насіння цієї ароматної рослини – навряд. І не дивно, адже ці конкуренти трендового насіння чіа, більш відомі як насіння тукмарії або сабджі. До речі, як і попередній суперфуд, насіння базиліку також корисне для людей, що страждають на цукровий діабет другого типу, оскільки контролюють процес перетворення вуглеводів в глюкозу. Але крім цього, у насіння тукмарії є ще купа неочікуваних переваг. Серед них – підвищення імунітету, яке зараз у всіх на першому місці, жарознижуюча, спазмолітична і сечогінна дія. Насіння базиліка багаті альфа-ліноленової кислотою, яка належить до омега-3 жирних кислот. Також Сабджі багаті клітковиною, тому здатні пригнічувати голод. А ще – уявіть собі – вони не містять калорій, тому є ще й прекрасним засобом для схуднення. Та і це ще не все! Вимочене протягом півгодини насіння нейтралізує кислотність в організмі, заспокоює слизову оболонку шлунку та позбавляє від печії. А змішане з кокосовою олією насіння у сухому вигляді може лікувати екзему та псоріаз. Проте, вживати насіння базиліка можна не всім. Воно небезпечне для малечі та вагітних, оскільки має здатність знижувати рівень естрогену в організмі.

Гуньба 

Їжа, що лікує: топ-5 суперфудів 2021 року, які вас здивують 3
Крупа гуньби

Що стосується наступного суперфуду, то ви певно не чули не лише про його властивості, а й про саму рослину, що має назву гуньба. Або пажитник. Або шамбала. Це все назви рослини сімейства бобових, насіння якої сотні років використовуються в нетрадиційній та китайській медицині, аби вирішити проблеми шкіри, вилікувати кашель та інші недуги. По-перше, як і інші бобові, це високобілковий продукт, у складі якого більше 20% протеїна, а також вітаміни А, С, групи В, а також калій, фосфор, кальцій, селен, залізо, цинк. Крім того, шамбала особливо корисна у зимовий період, так як володіє антибактеріальним ефектом і захищає від інфекцій. Ще одна важлива особливість гуньби – високий вміст в насінні фітоестрогенів – рослинних гормонів, особливо необхідних жінкам після 50 років, коли власний рівень жіночих статевих гормонів знижується. Плюс, крупа у сухому вигляді може зберігатись надзвичайно довго – близько двох років. Тому її можна вдосталь розсмакувати, додаючи в чай, до салатів, маринадів, соусів та гарнірів. 

Олія копайби 

Їжа, що лікує: топ-5 суперфудів 2021 року, які вас здивують 4
Смола копайби, з якої виробляють олію

Олію копайби отримують з дерев копайби, що ростуть в тропічних лісах Амазонки. Цей інгредієнт називають “новою кокосовою олією”, яка за минуле десятиліття встигла оселитись і на кухні, і у ванній, і в косметичці дівчат, але встигла набриднути. У якості альтернативи знавці рекомендують спробувати олію копайби. По-перше, вона також має б’юті-ефект. Якщо пару крапель олії додати в тонік, вона значно посилить догляд за шкірою, зробить її чистішою та зменшить появу висипань та інших недоліків. Але олія копайа має потужний вплив не лише для наружного використання. Вона підтримує серцево-судинну, імунну, травну й нервову системи. Для цього слід додавати 1-2 краплі олії у воду, сік або чай з медом. Копайба може допомогти й вашому психотерапевту – вона заспокоює почуття тривоги. Коли вас накриває хвилею стресу, деревний аромат олії допоможе розслабитись та знову відчути опору під ногами. Ще одна перевага копайби – у захисту і підтримці здоров’я клітин. Пара крапель ефірної олії в рослинній капсулі надасть антиоксидантний захист та запобігатиме пошкодженню клітин від окислення.

Кукамелон 

Їжа, що лікує: топ-5 суперфудів 2021 року, які вас здивують 5
Плоди кукамелону

Познайомтесь зі ще однією новинкою у світі суперфудів – кукамелоном. Цій рослині встигли дати безліч прізвиськ, що описують його зовнішній вигляд і смак: «мишача диня», «мексиканський огірок» і так далі. А головне, що всі ці визначення є правдою: уявіть собі диню розміром з виноградину, забарвленням кавуна, в розрізі схожу на огірок, і з цитрусовим смаком! Уявили? Так от, це і є кукамелон. А найдивовижніше, що у цих невеличких плодах міститься справжня вітамінна бомба! Кукамелони  насичені мінералами, антиоксидантами і клітковиною, а також можуть похизуватись мінімумом калорій. Зате їхні поживні речовини можуть допомогти знизити ризик серцевих захворювань, інсульту та навіть раку. Варто спробувати! Тим більше, що їх можна їсти свіжими – прямо з кожурою. 

Читай нас в Google News
Підписатися
23-59