Яка різниця: мюслі VS гранола

Яка різниця: мюслі VS гранола

Якщо ви новачок у світі ЗОЖу і щоразу, коли обираєте в супермаркеті перелік корисних продуктів, вагаєтесь, на що зробити ставку, ми приготували для вас шпаргалку. У новій рубриці “Яка різниця” розбираємось, чим відрізняються мюслі та гранола? Адже обидві страви зазвичай мають однаковий склад та виготовляються з вівса, горіхів, насіння та фруктів.

Що таке мюслі

Яка різниця: мюслі VS гранола 1

Мюслі як різновид корисного сніданку був винайдений швейцарським лікарем-дієтологом Максиміліаном Бірхер-Беннером наприкінці 1800-х як легкий варіант натуральної здорової їжі, щоб допомогти своїм пацієнтам під час реабілітації у лікарні. До сьогодні ця страва більш популярна у Європі, ніж в США. Традиційно мюслі виготовляють з вівсяних пластівців, хоча допускаються варіанти і з іншими цільними зернами, такими як кіноа чи просо. Ну і те, що відрізняє мюслі від звичайної каші — корисні та смачні додатки: суміш горіхів, насіння, шматочки фруктів та сухофруктів. Оскільки сама по собі суміш занадто суха для споживання, її треба приготувати, додавши рідину на смак. І в той час, як мюслі цінуються як один з найшвидших сніданків, кулінарні експерти радять готувати їх за таким же рецептом, як було прийнято в Швейцарії, коли вони вперше з’явились. Тоді їх заливали молоком і ставили на ніч у холодильник. На ранок вівсяні пластівці поглинали всю рідину, набували особливого запашного аромату та приємної в’язкої текстури.

Що таке гранола

Яка різниця: мюслі VS гранола 2

Гранола включає ті ж самі інгредієнти, що й мюслі, але вона з’являється на полицях магазинів у вже готовому до споживання вигляді. Її обсмажують чи запікають з підсолоджувачем та олією, що надає гранолі апетитної хрусткої текстури та дозволяє склеювати пластівці у шматочки-гранули або навіть формувати їх у зручні порційні батончики. Тому її можна їсти в готовому вигляді, або ж змочувати у йогурті чи молоці.

Яка різниця: мюслі VS гранола 3

Гранола, до речі, з’явилась приблизно в той же час, що і мюслі, наприкінці 19 століття, але була винайдена американським лікарем Джеймсом Калебом Джексоном у Нью-Йорку. У той час Джексон випробовував користь граноли на своїх пацієнтах в спа-центрі в Дансвіллі. Проте, гранола залишалась не надто популярним продуктом протягом багатьох десятиліть аж до 1960-х, коли стала улюбленою стравою хіпі.

В чому ж різниця?

Яка різниця: мюслі VS гранола 4

Основна відмінність мюслів від граноли полягає в тому, що мюслі виготовляються у сирому вигляді, а гранола проходить термічну обробку та обжарюється або випікається разом із підсолоджувачем, олією та іншими домішками, аби з’єднати інгредієнти разом.

Мюслі можна подавати холодними (замоченими у молоці, соку або йогурті) або гарячими (звареними на воді чи молоці). Натомість гранолу завжди подають як суху закуску, хоча її також можна споживати з молоком або йогуртом. Або ж взагалі використовувати як додаток до десертів чи фруктових салатів. В готовому сухому вигляді гранола зручна у якості поживної та корисної перекуски, поки ви засрягли в автомобільному заторі, не маєте часу відволіктись від роботи в офісі або поласувати смачненьким на прогулянці з дітьми.

Яка різниця: мюслі VS гранола 5

Обидва продукти в рівній мірі містять багато клітковини завдяки наявності вівса, горіхів, фруктів. Сухофрукти, які частіше містяться в мюслях, поповнюють організм дозою антиоксидантів, тоді як горіхи пропонують адекватну частку здорових жирів та білків. Обидва продукти вважаються корисним сніданком, так як злаки — це складні, повільні вуглеводи. Вони надовго надають відчуття ситості, не викликають різких коливань цукру в крові та є джерелом харчових волокон. У такому сніданку міститься клітковина, яка допомагає налагодити травлення і знизити рівень холестерину. До того ж і гранола, і мюслі — джерело безлічі вітамінів і мінералів.

Яка різниця: мюслі VS гранола 6

Проте, варто пам’ятати, що оскільки гранола готується вже з додаванням олії, цукру або меду, сиропу стевії або кленового сиропу, її калорійність зазвичай початково вища. Тому якщо ви намагаєтесь уникати цукру та зайвих калорій, з гранолою потрібно бути більш обережними. Хоча, звісно, все залежить від виробника. Сьогоднішнє різноманіття готових корисних сніданків пропонує опції без додавання цукру та з прийнятними навіть для веганів інгредієнтами.

23-59