fbpx

Варто спробувати: голландська крихітка та інші поповери

Варто спробувати: голландська крихітка та інші поповери

Голландська крихітка – це кондитерський гібрид млинців із кексом та іншою об’ємною випічкою. І поки англійці та американці дискутують чи це одне й те саме, що йоркширський пудинг, світ захоплюють інші види поповерів. Пояснюємо, що все це взагалі таке, як його їсти і чому це найкращий варіант здивувати гостей, які нагрянули до вас з неочікуваним візитом. 

Трошки теорії

Варто спробувати: голландська крихітка та інші поповери 1

Поповери – це така собі «вибухова» випічка без начинки на основі масла та яєць. Під впливом великої температури маса дуже швидко росте, досягає свого піку і, здається, от-от вистрибне з форми (саме це й пояснює англійську назву – popovers). В результаті утворюється казково смачна база із хрусткою скоринкою та ніжною текстурою всередині. 

Яйця, цукор, борошно, трохи молока та, звісно, вершкове масло – це й усе, що треба для «вибухової випічки». Просто додайте всі інгредієнти в блендер, добре перемішайте, вилийте в розігріту сковороду та поставте у духовку. Протягом декількох хвилин тісто почне роздуватися по краях, піднімаючись все вище і вище, поки не стане схоже на пухку подушку. Як тільки ці краї стануть золотистими, а ви більше не зможете протистояти солодкому аромату випічки, все буде готово. Всього двадцять п’ять хвилин, і от воно – блаженство!

Дрібка секретів

Варто спробувати: голландська крихітка та інші поповери 2

Ключ 1. Важливо, щоб тісто для поповерів було дуже рідким, аби достатня кількість пари змогла підняти випічку.

Ключ 2. Також необхідно розігріти форму разом із духовкою. Саме тому для приготування поповерів надають перевагу чавунним формам – вони чудово утримують тепло, а саме це впливає на результат. 

Ключ 3. Поповери – швидкоплинне задоволення. Тільки-но ви їх дістанете з печі, вони починають трохи осідати. Тож не гайте часу та одразу подавайте їх на стіл. Підготуйте купу різних начинок, і нехай кожен обирає топпінг до смаку: нутелла, джеми, арахісове масло, кленовий сироп, свіжі фрукти чудово поєднуються із такою випічкою.

Найкращі поповери

Йоркширський пудинг VS Голландська крихітка (Dutch Baby)

Варто спробувати: голландська крихітка та інші поповери 3

Нещодавно, із ростом популярності різних типів поповерів, у Твітері розгорнулася ціла дискусія, чи це не один і той же кондитерський витвір. Спойлер: це різна випічка.

Dutch Baby – це солодкуватий млинець із вершковим маслом, який випікається в духовці на розпеченій чавунній сковороді. Голландська крихітка родом з Америки й спільного коріння із Нідерландами взагалі не має. Назва походить від німецько-американської спільноти, відомої як Пенсільванські голландці.

Варто спробувати: голландська крихітка та інші поповери 4

На відміну від нього, для англійського Йоркширського пудингу використовують смалець або яловичу олію, а випікають його в формочках. До того ж, англійський пудинг – це повноцінний обід, адже його подають із м’ясом, овочами та іншими гарнірами.  

Данські панкейки (Æbleskiver)

Варто спробувати: голландська крихітка та інші поповери 5

А от еблечківер – це закуски сферичної форми родом з Данії. Іноді їх навіть називають данськими кулястими панкейками та порівнюють із класичними пончиками. Назва буквально перекладається як «скибочки яблук», хоча сучасні рецепти ігнорують цей інгредієнт.

У Данії еблесківер зазвичай готують до Різдва. Ними можна почастуватися і на фуд-кортах, і у ресторанах, і на сімейній вечері вдома. Традиційно на тарілку кладуть по 3 штучки та подають з варенням та цукровою пудрою. 

Поповери зі Швабської кухні (Pfitzauf)

Варто спробувати: голландська крихітка та інші поповери 6

Цей поповер походить з півдня Німеччини. Пфітцауфи випікають в невеликих формочках з глазурованої кераміки або ж просто у керамічних чашках. Головне – наповнити форми лише наполовину, адже тісто дуже стрімко підходить. 

Пфітцауфи подають з ванільним соусом, карамелізованими фруктами або ж просто посипають цукровою пудрою. І якщо інші поповери частіше їдять руками, то цю швабську випічку прийнято їсти двома виделками, розриваючи її навпіл. 

Читай нас в Google News
Підписатися
23-59