Сирна тарілка: вишукані сорти сиру від українських виробників

Сирна тарілка: вишукані сорти сиру від українських виробників

Частування сиром під бокал вина покращує когнітивні здібності людини. Таке твердження нещодавно науково довели дослідження вчених Університету штату Айова. Ми вважаємо, це чудова новина – нарешті нам не забороняють щось з улюблених страв, а навпаки – дають зелене світло ласувати тим, що ми насправді любимо. 

Але якщо за користь алкоголю ми не готові ручатися та агітувати, то сир залюбки розглянемо у якості головної закуски післясвяткового столу, особливо, під час карантину, коли ви з друзями зустрічаєтесь на затишних домашніх чаюваннях, а не в гастрономічних закладах. Тому сьогодні ми обрали найцікавіші та найнезвичніші пропозиції для сирних гурманів від українських виробників. 

Сир “Адигейський” з буйволиного молока

Сирна тарілка: вишукані сорти сиру від українських виробників 1

Цей “Адигейський” сир вироблений з корисного буйволиного молока, яке дозволяють собі навіть примхливі вегетаріанці. Окрім ніжного смаку, цей сир має приголомшливий вміст компонентів, що покращують здоров’я. Це калій, що допомагає будівництво щільних органічних тканин, кальцій, що регулює серцеві скорочення, сірка, що підтримує вироблення жовчі і стимулює синтез меланіну, фосфор, що нормалізує процеси життєдіяльності, залізо, що відповідає за відтворення червоних кров’яних тілець, вітамін D, що підтримує роботу ЦНС, нікотинова кислота – стабілізує артеріальний тиск. Також у складі паніру є насичені жирні кислоти, які надають позитивний вплив на стан шкіри і волосся, підвищують пружність стінок кровоносних судин і попереджають розвиток старечої деменції і атеросклерозу. Ось така сирна терапія!

Сайт: karpatskiybuivil.com.ua

Сир “Бікоз” з козячого молока

Сирна тарілка: вишукані сорти сиру від українських виробників 2

Як твердять експерти виробництва “Доообра ферма”, назва цього сиру – є відповідь на питання “Чому?”. І ця відповідь надзвичайно проста – тому що 15 місяців витримки! Сири довгої витримки потребують зовсім іншої рецептури та догляду. На розробку цього рецепту команда ферми витратила 4 роки і  лише зараз готова дати українцям вишуканий і насичений смаком козиний сир.

Сайт: dooobraferma.com.ua

Качота з лавандою

Сирна тарілка: вишукані сорти сиру від українських виробників 3

Цей сир не лише приємно смакує, але й фотогенічно виглядає у кадрі, що, погодьтесь, немало важливо, коли йдеться про домашню вечірку. Сир для справжніх гурманів, а також цінителів польових квітів. Він виготовлений на основі італійського напівм’якого сиру качота, який не один день визрівав в лаванді. Що і додало цьому сиру ніжний квітковий смак та аромат.

Сайт: sirkym.com.ua

Брізе розе

Сирна тарілка: вишукані сорти сиру від українських виробників 4

Ще один сир, який приваблює своїм пастельним рожевим відтінком, пропонує гастро-мануфактура Pastourelle. У основі – класичний французський рецепт приготування із сучасною інтерпретацією. Неперевершений смак класичного брі з білою благородною пліснявою у поєднанні з вражаючим ніжно-рожевим кольором, стане прикрасою столу та подарує яскравий настрій. Брізе розе додасть романтичності, новизни та унікальних фарб вашому вечору та підкреслить особливість подарунку у складі сету.

Сайт: pastourelle.com.ua

Шабішу

Сирна тарілка: вишукані сорти сиру від українських виробників 5

Міні-сироварня родини Блонських серед колекції своїх сирів пропонує насолодитись шабішу. Цей сир виготовляється з козячого сирого молока та дозріває 2-3 тижні. Має міцний, горіховий смак і природній аромат козячого молока. Історія шабішу сягає часів знаменитої Битви при Пуатьє 732 року, в якій були розгромлені арабські війська. Багато арабів втекли, проте були і ті, хто оселився на тих же територіях разом з сім’ями, а деякі, навіть, зі стадами кіз. Місцевість ідеально підходила для випасу худоби і для виготовлення сиру, який тоді називали cheblis (в перекладі з арабського «коза»). Пізніше це слово трансформувалося в назву Chabichou.

Сайт: blonsky.com.ua

Шевр 

Сирна тарілка: вишукані сорти сиру від українських виробників 6

Це свіжий козиний сир приготований із сирого молока – має ніжний, багатий сирний смак з легкою кислинкою. Легкий м’який сир можна поєднувати з медом, зеленню і часником, та з чим завгодно. Насолоджуйтесь смаком, намастивши його на хліб або просто ложкою. Ідеальний сніданок або перекус – поживно та корисно! 

Сайт: lukachivka.com.uа

Сир “Борган” з овечого молока

Сирна тарілка: вишукані сорти сиру від українських виробників 7

Назва цього сиру походить від русинського слова “борган”, що означає “великий камінь, валун”. Напівтвердий сир, виготовлений із цільного овечого молока. Має вишуканий маслянистий смак з горіховою ноткою. Добре смакує з білими сухими винами, а ще використовується як добавка до різних страв.

Сайт: baranovo.org

Сир “Кротен” з чорним карпатським трюфелем

Сирна тарілка: вишукані сорти сиру від українських виробників 8

Кротен – молодий сир з козиного молока, виготовлений за французькою технологією. Свіжий молочний смак сиру з витонченими відтінками свіжих горіхів і вишуканим присмаком справжнього трюфеля стане у нагоді, якщо гості застали вас знацька. У поєднанні з ароматною булочкою та свіжими фруктами – відмінне рішення для легкого сніданку або вечері. 

Сайт: waytocheese.com

Халлумі 

Сирна тарілка: вишукані сорти сиру від українських виробників 9

Левантійський сир для смаження та грилю з коров’ячого молока з додаванням м’яти. Халлумі – це сир по грецькому рецептом, який роблять з коров’ячого молока. Завдяки своїй унікальній структурі він не плавиться, а присмажується. Його можна готувати на шампурах, гриль-решітці або просто смажити на сковорідці без додавання масла. Греки вважають за краще поєднувати цей сир зі свіжим кавуном, а також з полуничним або малиновим соусом. 

Сайт: cheese.farm

Сир “Цуркан” з овечого молока 

Сирна тарілка: вишукані сорти сиру від українських виробників 10

Цуркан – твердий сир з овечого молока має їстівну скоринку вкриту натуральною  какао-пудрою з ароматом осіннього лісу та білих грибів. Смак “Цуркану” підкорює  солоними нотками, з тривалим післясмаком солоної карамелі, трав та смаженого фундука. А ще цей сир має тверду текстуру, подекуди крихку, з наявністю амінокислот, які будуть приємно “похрустувати” під час споживання. Експерти радять поєднувати сир з червоним вином, міцним алкоголем, на кшталт, віскі, бурбону та чачі, а також з смородиновим джемом чи вишневим варенням. 

Сайт: www.cheesemandry.com

Бюш 

Сирна тарілка: вишукані сорти сиру від українських виробників 11

Ніжний фермерський сир бюш з молока кози вироблений за традиційною французькою технологією. Цей сир має тонкий молочний аромат. Скоринка цього сиру віддає терпкими нотками, тоді як серцевина – вершковими. Таке поєднання багато хто асоціює із грибним смаком, присмаком сухофруктів або горіхів. Деякі гурмани більше схильні вважати, що в смаку бюша можна відчути поєднання гірко-солодкого різнотрав’я. Приємно вражає і те, що сир бюш буквально тане у роті, поступово розкриваючи нові грані.

Сайт: www.chevrette.com.ua

Читайте також: 7 простих способів зробити трендовий тост з інжиром

23-59