Суцільна користь: які пасти з горіхів та насіння варто почати вживати вже зараз

Суцільна користь: які пасти з горіхів та насіння варто почати вживати вже зараз

Замість того, щоб скуповувати в аптеках мультивітамінні комплекси в очікуванні весни, варто згадати про те, як багато всього корисного міститься у природних продуктах. А саме у насінні та горіхах, що мають величезну концентрацію важливих речовин. Але їсти їх у сирому вигляді не дуже цікаво, тому радимо звернути увагу на пасти, які стали одним з головних фуд-трендів цього року.

Урбеч

Цю густу пасту називають чудо-продуктом, а дієтологи в один голос радять додати її до раціону. Походить вона з Дагестану, де її почали виготовляти ще у 17 столітті. Готують урбеч із плодових кісточок, горіхів і насіння. Продукт не містить рафінованих цукрів та не проходить термічну обробку, а ще в нього входить надзвичайно багато корисних мікро- та макроелементів. Наприклад, кальцій, магній, натрій, калій, фосфор, залізо та цілий перелік вітамінів.

Класичний урбеч готують з насіння льону і у цьому виді міститься у 3 рази більше жирних кислот Омега-3, ніж в риб’ячому жирі. Також урбеч буває з маку, кунжуту, горіхів, коноплі та навіть кокосу. Останній, до речі, сприяє нормальній роботі щитовидної залози, а льняний та конопляний допомагає знизити рівень холестирину. Також ця паста корисна для серцево-судинної, нервової та імунної систем.

Урбеч з насіння льону, 150 г

Мигдальна паста

Цей горіх відрізняється високим вмістом мононенасичених жирів, які сприяють виведенню холестерину з організму. Мигдальна паста дуже підходить тим, хто прагне схуднути, адже завдяки високому вмісту білка вона пригнічує апетит. Також вона є ідеальним джерелом клітковини і поліненасичених жирів, а ці елементи здійснюють контроль над вагою і апетитом. В цій пасті містяться вітаміни А, С та вітамін Е, який підтримує здоров’я шкіри. 

Спеціалісти зазначають, що паста з мигдалю є кориснішою за арахісову. Вона допомагає нормалізувати роботу серцево-судинної системи, активує діяльність мозку, покращує імунінет та зупиняє запальні процеси. Дієтологи радять активно використовувати її у приготування різних страв. Наприклад, додавати в смузі, вівсянку та різні соуси.

Мигдальна паста, 380 г

Кокосова паста

Вона містить майже всі корисні мікро- та макроелементи з таблиці Менделеєва, а також амінокислоти, клітковину, антиоксиданти, натуральні масляні екстракти. Харчові волокна кокосу покращують травлення, очищаючи кишечник від токсинів і шлаків. Також цей продукт добре впливає на зір, а відбувається це за рахунок вмісту в ньому вітаміну А і деяких біологічно активних компонентів. Корисним цей продукт буде і для міцного імунітету та органів репродуктивної системи.

Вживати кокосову пасту спеціалісти радять зранку — по 2-3 чайних ложки, чи додавати до круп, кисломолочних сирів, смузі, випічки та десертів. Але оскільки цей продукт є алергенним, спочатку варто спробувати невелику порцію пасти та спостерігати за реакцією організму.

Органічна кокосова паста, 500 мл

Фісташкова паста

Фісташки — це горіхи, що містять найбільше вітаміну В6, який є важливим для регуляції рівня цукру в крові та вироблення гемоглобіну. Також вони є багатим джерелом калію, адже 50 г фісташок містять більше калію, ніж великий банан. Велика перевага фісташок у тому, що вони вважаються низкокалорійними горіхами, містять багато білку та амінокислот, а ще вони багаті клітковиною і білками, які зміцнюють почуття ситості.

Фісташкова паста також корисна і для зору, покращує роботу кишківника очищує організм від шлаків, допомагає роботі дихальної та нервової систем. Але через високу калорійність фісташковий пасту слід їсти дуже помірно. Наприклад, з морозивом чи різними закусками (тапас, брускети, сир, овочі, морепродукти). 

Фісташкова паста, 120 г

 Паста з кеш’ю

Цей вид є одним із найкорисніших, так як вона містить багато заліза, фосфору, кальцію, декілька вітамінів групи В і вітамін Е. Крім того, паста з сирого кеш’ю містить майже вдвічі менше жиру, ніж інші пасти. Користі організму продукт приносить дуже багато: паста зміцнює судини, допомагає знитити тиск, нормалізує рівень холестерину та зміцнює імунітет.

Є два різновида цієї пасти — сира та солона. Споживаючи перший варіант, ви отримуєте більше поживних речовин, ніж від солоної пасти, для якої використовують обсмажені горіхи. Крім того несолона паста містить до 26% щоденної норми натрію. Але є у неї і недоліки, адже ця паста єдина з усіх не містить омега-3-кислот.

Суцільна користь: які пасти з горіхів та насіння варто почати вживати вже зараз 5

 Паста з кеш’ю, 180 г

Паста з фундука

За результатами досліджень відомо, що регулярне вживання фундука має протизапальну дію на організм, а високий вміст антиоксидантів уповільнює процеси старіння. Варто знати й те, що фундук містить цинк, калій, кальцій, кілька вітамінів групи В, а також є найважливішим джерелом омега-3 і омега-9 жирних кислот. 

Ця паста також є корисною для організму тому, що вона покращує ефективність виведення шлаків і токсинів, покращує роботу репродуктивної системи, уповільнює процеси старіння та зміцнює кістки і судини.

Паста з фундука, 450 г

23-59