Без мандаринів Новий рік – не Новий рік. Їхній цитрусовий аромат пробуджує святковий настрій, родом із дитинства, яскравий колір додає фарб на столі та ялинці, а ще саме вони стають у нагоді, коли ми починаємо естафету новорічних фільмів, що продовжується аж до Різдва. Тому сьогодні ми вирішили розповісти про головний фрукт святкової вечері, який цьогоріч пропонуємо приготувати у більш небанальний спосіб, аніж просто почистити та розламати скибочками.

До речі, ви помиляєтесь, якщо думаєте, що мандарин є символом новорічних свят лише в пострадянських країнах, де він вважався своєрідним делікатесом. Так, наприклад, в Китаї мандарини прийнято дарувати на удачу протягом двох новорічних тижнів, а в Канаді та США їх кидають різдвяні шкарпетки.
Як обрати мандарини
Існує понад 70 сортів мандаринів, найпопулярніші з яких шивамикан та сатсума – це справжні китайсько-японські сорти. Перші – трохи приплюснюті, з яскраво-жовтою шкіркою, а другі мають бугристу рихлу шкірку та дольки різного розміру. А серед сортів-гібридів на полицях наших супермаркетів найчастіше можна зустріти муркотт, надоркотт, клементин. На відміну від “чистих” сортів, саме в гібридах зазвичай можна знайти кісточки.

Аби обрати смачні та соковиті цитруси, варто звертати увагу на їхній зовнішній вигляд. Наприклад, невеликі потертості, подряпини, вкраплення в пори шкірки ніяк не впливають на смак і якість мандаринів. Зате зелені листочки у мандаринів – аж ніяк не гарантія їх свіжості. Часто вони просто додають фруктам фотогенічного вигляду. А от цвіль на шкірці, вм’ятини та занадто м’які ділянки – явна ознака того, що мандарини мають грибкові та бактеріальні ураження.

Поширена помилка при виборі мандаринів – орієнтація на колір. Зеленуваті фрагменти – не означають те, що плід не дозрів чи має кислий смак. Деякі сорти, як от уншиу, навіть у зрілому вигляді можуть мати салатові плями. Натомість головний індикатор свіжого мандарина – його вага. З часом він втрачає вологу, тому чим фрукт важчий, тим він соковитіший.
Що приготувати
Щоб урізноманітнити святкове меню та додати до раціону яскравих цитрусових нот, пропонуємо розглянути найпростіші та водночас найвишуканиші рецепти страв з мандаринами. Їх зможуть приготувати навіть ті, чиї кулінарні здібності не виблискують майстерністю. Втім, попереду нас чекає січневий локдаун, то ж буде час вдосконалити свої навички.
Салат з мандаринами

Ви здивуєтесь, але тонізуючий мандарин – чудовий інгредієнт для салату. Цьогоріч пропонуємо розбавити компанію традиційних страв пікантним салатом, де мандарини міксуються з вареними броколі, цибулею, в’яленою клюквою та зеленню. А в якості заправки – соус на основі кешью, лимонного соку, діжонської гірчиці, яблучного оцту, сушеного часнику та солі – всі інгредієнти слід змішати в блендері.
Рецепт: tass.ru
Желе

У новорічні свята одна з найбільших проблем полягає у тому, як вставши з-за святкового столу за тиждень чи два, не набрати пару зайвих кілограмів. Особливо враховуючи різноманіття солодощів, які оточують нас цими днями. Тому у якості десерту радимо приготувати мандаринове желе – легке та ніжне, зроблене на основі агар-агару, з яким ми знайомились на карантині, та сиропу топінамбура.
Рецепт: woman.rambler.ru
Курка в мандариновому соусі

Фанатам китайської вуличної їжі сподобається простий у приготуванні рецепт курки, порізаної шматочками та покритої пікантною глазур’ю з мандаринового соку, соєвого соусу та коричневого цукру. Чудова альтернатива запеченим курячим крильцям.
Рецепт: www.thewholesomedish.com
Мандариново-мигдальний бісквіт

Ще один варіант десерту для тих, хто не надто вправний у випічці – мандариново-мигдальний бісквіт. Приготувати його можна у найкоротші строки, щоправда, за такий же короткий час ваші гості не залишать від нього й крихти. Для запашного пирога вам знадобиться всього-на-всього яйця, мандарини, цукор та суміш з мигдального борошна.
Рецепт: www.iga.com.au
Мандаринові діпи в шоколаді

Легкий тонізуючий десерт, що ідеально пасує до святкового столу на новорічній вечірці – соковиті мандаринові діпи, занурені в терпкий теплий шоколад та приправлени морською сіллю.
Рецепт: www.recipestonourish.com
Йогуртово-мандариновий пудинг

Для любителів чогось незвичайного та противників десертів, які потребують запікання, ми знайшли ще один цікавий рецепт. Все що вам потрібно – залити апельсинові дольки спочатку йогуртом, а потім чорним чаєм. У якості топінгу використовуйте мед та пряний кардамон. Подається незвичайний пудинг у теплому вигляді – те, що потрібно, аби зігрітись зимовим вечором.
Рецепт: www.wellbeing.com.au
Мандарини-гриль з козячим сиром та тархуном

Ця закуска цілком може стати родзинкою святкового столу. Приготування страви на грилі з мінімальним додаванням олії також дає змогу не хвилюватись за свою фігуру після різдвяних свят.
Рецепт: www.gastronom.ru
Салат з буряком та мандаринами

Вишуканий рецепт для різноманіття традиційного зимового меню запропонував відомий шеф-кухар Євген Клопотенко: “Я пропоную приготувати салат з буряком і мандаринами. Напевно, ви здивуєтеся такому поєднанню, але це тільки до тих пір, поки ви не спробуєте його. Ну а щоб остаточно приголомшити ваші смакові рецептори, я додам до нього листя свіжого базиліка. Я спеціально не прописую кількість інгредієнтів, ви можете експериментувати і знайти вашу ідеальну пропорцію”.
Рецепт: klopotenko.com