fbpx

Пити чи не пити: гід по напоям з рослинного молока, який варто знати не лише веганам

Пити чи не пити: гід по напоям з рослинного молока, який варто знати не лише веганам

Незважаючи на те, що рослинне молоко протягом останніх років перестало бути новинкою на полицях наших супермаркетів, багато з нас досі з насторогою дивиться в його бік і не ризикує скуштувати альтернативу традиційному коров’ячому молоку, яку, до речі, адепти здорового способу життя вважають ще й кориснішою. Тож якщо ви все ще скептично ставитесь до рослинного молока і не знаєте, яке обрати – ми підготували для вас короткий гід, який допоможе розібратись у темі і, можливо, відкриє для вас світ нових кулінарних експериментів. 

Мигдалеве молоко: містить багато поживних речовин 

Пити чи не пити: гід по напоям з рослинного молока, який варто знати не лише веганам 1

Мигдалеве молоко зараз найпопулярніше серед усіх рослинних альтернатив традиційному молоку, і не дарма! Воно має м’який злегка горіховий смак і ідеально підходить для страв зі злаками. За поживністю мигдалеве молоко сильно відрізняється від соєвого або звичайного молока з вмістом лактози. У ньому менше калорій і набагато менше білка. А от невелика кількість жирів в мигдалевому молоці – це якраз ті ненасичені жири, яким слід віддати перевагу в здоровому раціоні. Проте слід мати на увазі, що магазинне мигдалеве молоко достатньо сильно розбавляється водою. Тому воно, з одного боку, низькокалорійне, але з іншого – містить набагато менше поживних речовин, порівняно з необробленим мигдалем. Зате мигдалеве молоко, виготовлене вдома, може бути багатим джерелом кальцію, якщо додати до напою достатню кількість мигдалю. Єдиний мінус полягає в тому, що мигдаль, як і інші види горіхів, є досить алергічним продуктом, тому й напій на його основі може викликати різні алергічні реакції. Будьте обачними!

Кеш’ю молоко: допомагає регулювати рівень холестерину

Пити чи не пити: гід по напоям з рослинного молока, який варто знати не лише веганам 2

Молоко кеш’ю може вважатись новачком серед рослинних напоїв, але воно швидко набирає популярності завдяки своєму відчутному ніжно-горіховому смаку. Найбільш часто використовується для приготування страв та випічки. Жири, що містяться в такому молоці, переважно ненасичені, тому молоко з кеш’ю є чудовим вибором для людей з високим рівнем холестерину або тим, кому потрібно стежити за споживанням жиру. Молоко кеш’ю містить лише близько двох грамів вуглеводів на чашку, що підходить тим, хто слідкує за вагою. А ще воно підходить для приготування кавових напоїв і, на відміну від інших рослинних напоїв, додає густоти, яка дозволяє приготувати навіть в латте. 

Кокосове молоко: бездоганне для приготування гастрономічних шедеврів

Пити чи не пити: гід по напоям з рослинного молока, який варто знати не лише веганам 3

Кокосове молоко для приготування їжі зазвичай доступне в банках. Воно ідеально підходить для приготування різноманітних страв та випічки, надаючи їм приємний аромат. Кокосове молоко смачне в широкому діапазоні рецептів – від каррі до овочевих супів, смузі, пудингу з насіння чіа і навіть морозива. А от рідке кокосове молоко для пиття, що поставляється в картонних упаковках, чудово підходить для чашки кави або приготування молочної каші, яку ваш малюк буде їсти охочіше, ніж той же варіант з традиційного молока.

Соєве молоко: класична альтернатива молоку

Пити чи не пити: гід по напоям з рослинного молока, який варто знати не лише веганам 4

Соєве молоко, все ще найпопулярніше рослинне молоко. Оскільки воно виготовляється з горіхів, а з соєвих бобів, це єдина альтернатива молоку, яка містить таку ж кількість білка, як і коров’яче – приблизно 3 г на 100 мл. Через те, що багато виробників збагачують соєве молоко кальцієм та іншими вітамінами, такими як В12, В2, D і А, експерти з питань харчування стверджують, що його можна використовувати як адекватну харчову альтернативау коров’ячому молоку. Крім того, соєве молоко ще й має подібні характеристики з коров’ячим, якщо використовується як заміна при приготуванні страв, випіканні десертів та приготуванні кави. Крім того, зараз соєве молоко доступне в різних смаках, таких як ваніль, шоколад або банан. Тому його дещо специфічний оригінальний присмак легко замаскувати, якщо він вам не подобається. 

Фундукове молоко: альтернатива вершкам 

Пити чи не пити: гід по напоям з рослинного молока, який варто знати не лише веганам 5

Фундукове молоко має чудовий горіховий аромат та насичену текстуру, що робить його топовим інгредієнтом для випічки або додавання до кави, тоді як гарячий шоколад з ліщиновим молоком є розкішною альтернативою традиційному гарячому шоколаду без додавання лактози. Але, як і мигдалеве молоко або молоко з кеш’ю, воно може спровокувати алергічну реакцію, тому перед вживанням переконайтесь, що у вас немає алергії на горіхи. 

Конопляне молоко: джерело омега-3 жирних кислот

Пити чи не пити: гід по напоям з рослинного молока, який варто знати не лише веганам 6

Конопляне молоко виробляється з насіння коноплі і не містить жодних шкідливих речовин, якщо раптом у вас рослина коноплі викликає суперечливі асоціації. У такому напої мало вуглеводів і багато жирів, і більшість з них – це ненасичені жири, яким слід віддати перевагу з точки зору покращення стану здоров’я. Лише одна склянка конопляного молока може забезпечити 50% рекомендованої добової норми альфа-ліноленової кислоти, а отже, воно є хорошим джерелом омега-3 жирних кислот. Крім того, конопляне молоко добре смакує як окремий напій, так і підходить для приготування їжі та випічки.

Вівсяне молоко: тренд серед рослинного молока

Пити чи не пити: гід по напоям з рослинного молока, який варто знати не лише веганам 7

Вівсяне молоко має солодкуватий смак, рідку консистенцію і схоже на нежирне звичайне молоко. А ще воно найбільш доступне та практично найменш алергенне серед своїх побратимів, тому, мабуть, вже другий рік підряд займає лідерські позиції серед рослинних напоїв. Завдяки високому вмісту харчових волокон, фітохімікатів та антиоксидантів овес є особливо корисним продуктом. Дослідження показують, що регулярне споживання вівса має позитивний вплив на роботу шлунково-кишкового тракту. До того ж, дослідження показують, що вівсяне молоко також може позитивно впливати на рівень холестерину. Єдиний нюанс полягає у тому, що вівсяне молоко має чітко виражений смак вівсяної крупи, тому декого він може бентежити у напоях. Зате воно бездоганно поєднуться з крупами і підходить для приготування та випічки.

Рисове молоко: найкращий вибір для алергіків

Пити чи не пити: гід по напоям з рослинного молока, який варто знати не лише веганам 8

З точки зору харчування, рисове молоко, яке є молоком на основі злаків, не має жодних переваг перед іншими рослинними напоями, за винятком того факту, що це найбільш гіпоалергенне молоко з усіх поки що доступних і тому підходить для людей з алергією та непереносимістю деяких продуктів, речовин та ароматизаторів. Рисове молоко містить порівняно багато вуглеводів, але мало жиру, білка та інших поживних речовин, якщо воно додатково не збагачене ними. Під час обробки вуглеводи розщеплюються на цукри, що надає рисовому молоку типово солодкий смак без додавання цукру.

Спельтове молоко: корисна заміна десертам

Пити чи не пити: гід по напоям з рослинного молока, який варто знати не лише веганам 9

Як родич пшениці, спельтове молоко містить глютен, тому воно не підходить для тих, хто страждає на целіакію або непереносимість глютену. Оскільки спельтове молоко має відносно солодкий смак, навіть без додавання цукру, воно підходить для приготування десертів без додавання зайвого цукру і може використовуватися як натуральний підсолоджувач, наприклад, у каві. Також добре смакує в охолодженому варіанті та як коктейль – з додаванням ягід та фруктів.

Харчова цінність рослинного молока 

Пити чи не пити: гід по напоям з рослинного молока, який варто знати не лише веганам 10

Кожен із різних сортів рослинного молока має унікальний харчовий профіль, оскільки існує велика різниця у вмісті білка, вуглеводів та жирів, а також вітамінів, мінералів та харчових волокон. Проте оскільки більшість виробників пропонують свою продукцію, як відповідну альтернативу коров’ячому молоку, найчастіше до рослинних напоїв додається мінерал кальцій у формі трикальцієвого фосфату або водорості Lithothamnium calcareum. Коров’яче молоко містить близько 125 мг кальцію на 100 мл, тому більшість виробників рослинного молока збагачують свої продукти приблизно такою ж кількістю калцію (зазвичай 120 мг/100 мл). Інші корисні речовини, які присутні в коров’ячому молоці, часто додаються й до рослинного молока, включають вітаміни А, В2, В12, D та Е. Однак тут, знову ж таки, все залежить від виробника. Тому, аби впевнитись в користі та безпечності продукту, слід вивчити його склад та впевнитись, що до молока додані лише вітаміни, а не додатковий цукор, підсилювач смаку чи ароматизатор.  

Читай нас в Google News
Підписатися
23-59