fbpx

Прощавайте, ягоди годжі: тахіні — новий суперфуд, якому тисячі років

Прощавайте, ягоди годжі: тахіні — новий суперфуд, якому тисячі років

Експерти кажуть, що ягоди, користь яких ще кілька років тому хвалили всі ЗОЖ-шанувальниці, зараз відходять на другий план. Сьогодні новим суперфудом вважається насіння та страви з нього. Цієї осені особливу шану отримав тахіні – кунжутна паста зі східним присмаком, яка несподівано стала популярна серед американських та європейських інфлюенсерів, котрі женуться за новими смаками та рецептами краси.   

Прощавайте, ягоди годжі: тахіні — новий суперфуд, якому тисячі років 1

Що це таке 

Якщо ви раптом ніколи не чули, розповідаємо: тахіні або тхіна – це паста з насіння кунжуту, у приготуванні якої немає ніяких складнощів. Сире або обсмажене насіння кунжуту перетираєтся в порошок і розбавляється водою до консистенції сметани. Базові інгредієнти страви не змінюються вже понад 4000 років – це кунжут і вода. Але сучасні фуді для поліпшення смаку експериментують, додаючи до пасти лимонний сік, сіль, часник, кокосове молоко, мед, фініковий сироп та інші добавки.

Прощавайте, ягоди годжі: тахіні — новий суперфуд, якому тисячі років 2

Тахіні, на рівні хумусу та фалафелю, вважається національною стравою в країнах Близького і Середнього Сходу: Ізраїлі, Йорданії, Єгипті, Лівані, Туреччині, на Кіпрі. 

В чому користь 

Прощавайте, ягоди годжі: тахіні — новий суперфуд, якому тисячі років 3

Основною перевагою кунжутної пасти вважають високий вміст білка і Омега-3. Існують наукові дослідження, які виявили, що 2 столові ложки пасти в день при постійному прийомі протягом місяця дозволяють зробити в рази міцнішими стінки судин і зменшити кількість холестеринових бляшок. Також тахіні в постійному раціоні допомагає попереджувати такі хвороби, як цукровий діабет, анемію, гіпертонію, хворобу Альцгеймера, атеросклероз, артрит, порушення роботи ШКТ, застуду та грип. 

Омега-3 в складі допомагає подолати хронічну втому і симптоми затяжної депресії.

А ще кунжут традиційно вважається жіночим продуктом. Все завдяки великій кількості лігнанів (зокрема, сезаміну) – рослинних гормонів, які регулюють рівень естрогену в жіночому організмі. Але не захоплюйтеся і стежте за калорійністю – одна порція кунжуту містить 160 ккал.

Богиня тахіні 

Прощавайте, ягоди годжі: тахіні — новий суперфуд, якому тисячі років 4
Саллі Скімко

В США нову хвилю популярності тахіні принесла засновниця бренду The Tahini Goddess Саллі Скімко. Вона тепер випускає тахіні з різними смаками в трендових баночках, які можна часто зустріти в соцмережах популярних блогерів. Хоча історія її фуд-бренду з акцентом на тахіні розпочалась так само з блогу – “Мої сексі овочі”, де вона намагалась знайти рецепти, які зробили б овочі смачними та привабливими для будь-якого раціону. Так, Саллі почала їх поєднувати з тахіні, а потім виявила, що тахіні може бути не лише додатком до овочів, але й самостійним десертом без цукру, заміною арахісовій пасті, на яку у дітей часто є алергія. Та й просто смачним продуктом, який пропонує порцію корисних жирів. 

Що готують з тахіні

Прощавайте, ягоди годжі: тахіні — новий суперфуд, якому тисячі років 5

Тахіні – універсальна закуска, яка чудово доповнює коржі, хліб, піту. Для смакового розмаїття в пасту додають лимонний сік, червоний мелений перець, кмин, подрібнену петрушку. На Кіпрі традиційною обрядовою стравою є пиріжки “муха-пита”. В Ізраїлі та Туреччині із меленого кунжуту роблять тахинную халву, додають в хумус. До речі, кунжутну пасту полюбляють і в Японії: тахіні входить до складу популярного японського соусу гомадаре.

Тахіні – безпрограшна заправка для салатів, вдалий секретний інгредієнт соусів і маринадів. Смак пасти казково поєднується як з рибними та м’ясними стравами, яйцями і свіжими овочами, так і з десертами та випічкою. Ось кілька простих рецептів, якщо ви хочете спробувати тахіні, але не знаєте, з чого почати! 

Салат з карамелізованих яблук

Прощавайте, ягоди годжі: тахіні — новий суперфуд, якому тисячі років 6

Легка, корисна та смачна закуска сподобається навіть маленьким гурманам. Все що вам потрібно – карамелізувати порізані шматочками яблука на сковороді, додавши до  них в тахіні. Далі ви можете додавати до салату варіативні інгредієнти – капусту, листя салату, шпинат, зернята гранату. Але родзинка криється в заправці, яка готується з тахіні в комбінації з лимонним соком та сіллю і перцем за смаком. 

Рецепт: thetahinigoddess.com

Холодна огіркова локшина 

Прощавайте, ягоди годжі: тахіні — новий суперфуд, якому тисячі років 7

Веганський салат та некалорійна локшина в одній страві – чи не на цей рецепт ви чекали, розмірковуючи урізноманітнити своє щоденне меню, та утримати форму, яку ви зосереджено удосконалювали до літа? Хрустка та освіжаюча страва з тофу та заправкою з тахіні – продовжить літній настрій ще й восени. 

Рецепт: www.purewow.com

Шоколадні тахіні-брауні 

Прощавайте, ягоди годжі: тахіні — новий суперфуд, якому тисячі років 8

Вічна класика із сучасними нотами – це вдосконалені шоколадні брауні без глютену, зате з тахіні. Смак, за який можна віддати все! 

Рецепт: www.bonappetit.com

Пиріг Бандт 

Прощавайте, ягоди годжі: тахіні — новий суперфуд, якому тисячі років 9

Лаконічний рецепт, який під силу навіть тим, хто не має жодних кулінарних талантів, та глибокий насичений смак, який дають шоколад, тахіні та кунжутне печиво. 

Рецепт: www.olivemagazine.com

Вівсянка з бананом 

Прощавайте, ягоди годжі: тахіні — новий суперфуд, якому тисячі років 10

Простий та апетитний сніданок для всієї родини – заварена на ніч вівсянка з бананами, кленовими сиропом та коронним інгредієнтом, який власне і робить смак страви неповторним – половиною склянки холодного тахіні. 

Рецепт: www.bonappetit.com

Пряна кукурудза 

Прощавайте, ягоди годжі: тахіні — новий суперфуд, якому тисячі років 11

Хоча кукурудзяний сезон вже завершується, ви ще можете встигнути спробувати посмакувати її пряним топінгом – ансамблем з гострого соуса, кінзи, лимонного соку та тахіні. 

Рецепт: www.acouplecooks.com

Читай нас в Google News
Підписатися
23-59