fbpx

Правила пиття: які напої вживати (а які ні) під час вірусної інфекції

Правила пиття: які напої вживати (а які ні) під час вірусної інфекції

Статистика захворювання коронавірусом в останні дні лякає, а погода ще й не сприяє захисту і від інших вірусних інфекцій. Тому ми вирішили, що не зайвим буде оновити свої знання щодо профілактики застуд, грипу та інших інфекційних хвороб. Всі ми знаємо найпершу рекомендацію лікарів – велика кількість рідини. Але, як виявилось, не всі напої стануть помічниками у боротьбі із недугами. То ж давайте запамятаємо, що і як потрібно пити, аби протистояти вірусам. 

Що пити 

Чай 

Правила пиття: які напої вживати (а які ні) під час вірусної інфекції 1

Навіть діти знають, що при вірусних хворобах рятує чай. Проте є кілька правил його споживання, які необхідно враховувати, аби подолати інфекцію. По-перше, лікарі радять виключити міцний чай, чай з цукром, а також надто гарячий чай. Терапевти наголошують на тому, що температура рідини, яку слід рясно споживати у період хвороби, повинна бути десь такою ж, як температура тіла, або трохи вищою. У процесі одужання добре допомагає чай з лимоном та імбиром, а також відвари з різнотрав’я та ягід. Також нещодавно науковці з Інституту молекулярної вірусології Медичного центру Університету Ульма опублікували дослідження, де йдеться, що у боротьбі з коронавірусом ефективно допомагає зелений чай. 

Правила пиття: які напої вживати (а які ні) під час вірусної інфекції 2

Серед трав’яних чаїв, найефективнішими у боротьбі з вірусними інфекціями вважаються: 

Листя ожини, малини, кропиви, суниці – ці трави зарядить організм силами для боротьби із застудою і поліпшить травлення.

Плоди шипшини, листя ожини, шматочки яблука, листя м’яти, перцевої м’яти, полуниці і пелюстки троянди мають заспокійливий ефект, допомагають при лікуванні запальних захворюваннях порожнини рота.

Імбир, кориця і гвоздика допомагають мобілізувати захисні сили організму, покращують циркуляцію крові, мають антисептичну дію та стимулюючі властивості.

Листя фіалки запашної з медом є рятувальним засобом при бронхітах та сильному кашлі.

А для тих, кому літри чаю набридли, чудовою альтернативою є ягідні та фрукторві морси і узвари. Проте їхня користь при лікуванні виправдана лише тоді, якщо готувати їх без додаткового цукру. Чому він шкодить терапії – розповімо нижче.

Сік чорноплідної горобини  

Правила пиття: які напої вживати (а які ні) під час вірусної інфекції 3

Звісно, коронавірусна інфекція ще мало досліджена, але на сьогоднішній день є деякі дані з того ж таки Інституту молекулярної вірусології Медичного центру Університету Ульма, в яких йдеться, що сік чорноплідної горобини (аронії) здатний знищити 97% коронавірусу в організмі за п’ять хвилин. Проте лікарі кажуть, що ці дані звучать аж надто оптимістично, тому не варто поки що довіряти настільки ствердним показникам. На практиці ці результати ніяк не підтверджені. Хоча й медики кажуть, що сік аронії дійно має безліч вітамінів і в укріпленні імунітету він точно не завадить. Також варто зазначити, що сік чорноплідної горобини має здатність знижувати артеріальний тиск, що є допоміжним засобом у лікуванні людей з гіпертонією, які якраз відносяться до групи ризику з COVID-19.

Гранатовий сік 

Правила пиття: які напої вживати (а які ні) під час вірусної інфекції 4

Науковці-вірусологи стверджують, що сильним противірусним і протизапальним ефектом володіє гранатовий сік. Він містить високу дозу вітаміну С, тому ефективно допомагає організму справитися з вірусними захворюваннями. Крім того, гранатовий сік може похизуватись рідкісним поєднання чотирьох найважливіших вітамінів: С, що зміцнює імунітет, Р, що оновлює і зміцнює судини, B6, що захищає нервову систему, B12, що поліпшує формулу крові. В результаті людина отримує додаткові сили та енергією, аби протистояти недугам.

Лужна мінеральна вода

Правила пиття: які напої вживати (а які ні) під час вірусної інфекції 5

Серед спеціалістів з нутріціології є рекомендація, що при інфекційних захворюваннях краще пити лужну мінеральну воду. Вони пояснюють це тим, що вірусні інфекції «окислюють» організм, тому йому необхідна лужна мінеральна вода з вмістом PH вище, ніж 7,1. Артеріальна кров, наприклад, має показник pH 7,35-7,45. Тобто вона лужна. А коли кислотно-лужний баланс зсувається в бік кислоти, то організм підключає всі свої ресурси на те, щоб перевести кров в більш лужне середовище. Ось чому пацієнтам з коронавірусом краще віддавати перевагу нейтральній, слаболужній або лужній мінеральній воді. Від сильнолужної лікарі радить утриматися.

Курячий бульйон

Правила пиття: які напої вживати (а які ні) під час вірусної інфекції 6

Чашка гарячого курячого бульйону – це перше, що спадає на думку, якщо ми згадуємо про симптоми застуди. Ще в 1998 році медики довели, що курячий бульйон дійсно ефективний для профілактики вірусних захворювань. Він перешкоджає попаданню сторонніх тіл в дихальні шляхи. Крім цього в напій входить не тільки відвар з кісток, а й овочі та спеції, що необхідні організму для підтримки імунної системи. Але й це не все! Бульйон багатий глюкозаміном – речовиною, необхідною для травлення і поновлення слизової оболонки травного тракту. Інші корисні компоненти страви – це карнозин, який знімає закладеність носа і набряк горла. Проте тут варто зазначити, що курячий бульйон не повинен бути занадто соленим. Тому як ВОЗ рекомендує скоротити вживання продуктів з високим вмістом солі (натрію) у період боротьби з пандемією, так як він може укладними перебіг хвороби.

Розчини для регідрації 

Правила пиття: які напої вживати (а які ні) під час вірусної інфекції 7

Теплий чай сприяє активному потовиділенню. Проте разом з потом людина втрачає і солі. Щоб компенсувати їхній вміст, можна придбати в аптеці готові розчини для регідрації. Їх потрібно лише розчинити в склянці чистої питної води і випити. Серед популярних розчинів – Регідрон, Хумана Електроліт, Гастроліт, Нормогідрон та інші. 

Як пити 

Не пити гарячі напої 

Правила пиття: які напої вживати (а які ні) під час вірусної інфекції 8

Як ми вже зазначили, найрозповсюдженішою помилкою хворих є те, що вони намагаються вилікуватись дуже гарячими напоями та заварюють чай окропом. Тоді як вірусологи твердять: гаряче, так само як і кислота, дратує мигдалини, а ще витрачає сили організму на охолодження рідини. Легко всмоктується в шлунок напій трохи вище температури тіла – 40-45 градусів.

Окріп нейтралізує вітамін С 

Правила пиття: які напої вживати (а які ні) під час вірусної інфекції 9

Крім того, що надто гаряча рідина не несе користі організму, вона ще й вбиває лікувальні властивості вітаміну С. Тому свіжі та сушені ягоди краще заливати теплою водою. А заморожені плоди для заварювання чаю чи морсу слід розморожувати тільки при кімнатній температурі. 

Що не пити 

Солодкі напої 

Правила пиття: які напої вживати (а які ні) під час вірусної інфекції 10

При вірусних захворюваннях, в тому числі і при COVID-19, лікарі не рекомендують вживати напої, що містять цукор, так як він погано впливає на імунітет. Цукор викликає комплексні запалення і тому підвищує навантаження на імунну систему, якій і так не легко в період захворювання. Ось чому, аби захиститись у теперішній час інфекційних захворювань, краще взагалі виключити з раціону солодкі газовані води, соки та інші солодкі напої. Навіть чай та каву спеціалісти рекомендують не підсолоджувати. 

Молоко та молочні напої 

Правила пиття: які напої вживати (а які ні) під час вірусної інфекції 11

Незважаючи на те, що ми з дитинства звикли лікувати інфекції, особливо ті, що супроводжуються болем у горлі та кашлем, склянкою теплого молока, зараз медики наполегливо не радять налягати на молоко тваринного походження, а також молочні продукти. Це пов’язано з тим, що продукти з казеїном і лактозою коров’ячого походження підтримують запальні процеси в організмі та сприяють утворенню слизу. А в ньому вірусна інфекція множиться у рази і поширюється по всьому організму. Крім того, навіть кефір та ряжанка виявились несприятливими для ослабленого організму напоями, так як можуть викликати діарею у тих, хто вже підхопив вірус. Для тих, хто все ж не уявляє своє щоденне меню без молока, дієтологи радять його рослинну альтернативу – кокосове або, приміром, мигдальне. Проте, обираючи такий напій, слід уважно вивчати етикетку та слідкувати за вмістом цукру у продукції. Інколи смак рослинного молока можуть посилювати підсолоджувачами, а вони, як ми вже зазначили вище, є згубними для організму у період пандемії.  

“Швепс”

Правила пиття: які напої вживати (а які ні) під час вірусної інфекції 12

Кілька місяців тому інтернетом ширилась версія, що від коронавірусу може захистити солодкий напій “Швепс”. Віртуальні “експерти” пояснювали це тим, що при його виробництві в малих дозах використовується хінін – один з алкалоїдів кори хінного дерева, який вважався одним із засобів проти малярії. І оскільки при тестуванні ліків проти коронавируса використовуються препарати на основі протималярійних засобів, хтось вирішив, що “Швепс” допоможе при COVID-19. Лікарі спростовують цю потужну силу газованого напою і кажуть, що якщо хінін і має терапевтичний ефект, то у напої його критично мало, аби якось вплинути на здоров’я людини. 

Алкоголь 

Правила пиття: які напої вживати (а які ні) під час вірусної інфекції 13

Не варто брати до уваги і деякі народні рецепти напоїв на основі алкоголю, які нібито прогрівають горло та бронхи. Лікарі наполягають: будь-який алкоголь несе особливу небезпеку в період розповсюдження інфекції. Він здійснює додаткову нагрузку на печінку та організм загалом. Крім того, етанол, що міститься в алкоголі, руйнує клітини, тому вірусу набагато легше потрапити в організм. А ще алкоголь знижує ефективність деяких лікарських препаратів і посилює вплив та токсичність інших.

Читайте також: Продукти для розрідження крові

Читай нас в Google News
Підписатися
23-59