fbpx

Правила глінтвейну: як приготувати напій, що рятує настрій восени

Правила глінтвейну: як приготувати напій, що рятує настрій восени

Що не кажіть, а сезонність чітко прослідковується не лише в гардеробі, але й в наших гастро-вподобаннях. Щойно восени ми ховаємо кеди в далеку частину шафи, а їх місце займають ботильйони чи (не приведи Господи) UGGs, як думки про келих просекко на терасі змінюються на бажання загорнутися в пледик з горнятком глінтвейну. І поки епідеміологічна ситуація вчергове обіцяє позбавити нас улюблених ресторанчиків, домашні посиденьки з гарячим пряним вином ніхто не відміняв. 

Ми підібрали кілька правил, які допоможуть зробити ваш Glühwein кращим, ніж на європейських ярмарках. Отож: 

Правило 1.

Правила глінтвейну: як приготувати напій, що рятує настрій восени 1

Правило номер один. Основоположне та непорушне. Глінтвейн не повинен кипіти! Закипів = зіпсувався. В результаті отримуємо гарячу бовтанку з неправильним смаком і шкідливими речовинами, що утворились в наслідок випаровування спирту з вина. Оптимальна температура приготування гарячого напою з червоного вина – 70 °С. А біле вино взагалі можна нагрівати лише до 50 градусів. Томіть глінтвейн на маленькому вогні до моменту щезання білої піни, яка з’являється на початку нагрівання напою, та появи слабенького димка. 

Правило 2.

Правила глінтвейну: як приготувати напій, що рятує настрій восени 2

Помилково вважають, що для приготування глінтвейну підійде абсолютно будь-яке вино. Це не так. Професіонали радять використовувати з цією метою лише сухі вина. Біле чи червоне – вибір за вами. Ідеальний варіант – молоде вино без яскраво вираженого смаку, різких нот та відчутного аромату. Уникайте і витриманих в дубових бочках вин (їх можна відрізнити за написами crianza, reserva, gran reserva чи oaked). Таніни, що місяться в таких сортах вина, будуть віддавати гірчинкою в готовому напої. 

Правило 3.

Правила глінтвейну: як приготувати напій, що рятує настрій восени 3

Поганим тоном вважається приготування глінтвейну на основі дорогих елітних сортів вина. Втім, і брати найдешевше не варто. Дійте за правилом: обирайте для глінтвейну таке вино, яке б ви із задоволенням випили і без нагрівання та додавання спецій. Ви не помилитесь, якщо зупините свій вибір на класичних Аліготе, Мерло, Шардоне, Піно Нуар, Каберне, Шираз чи Мальбек.  

Правило 4.

Правила глінтвейну: як приготувати напій, що рятує настрій восени 4

Врахуйте, що біле та червоне вино по-різному поводять себе в складі глінтвейну. Так, хоча класичним варіантом вважається глінтвейн на червоному вині, біле краще розкриває нотки цитрусових, яблука та груші. В біле вино не прийнято додавати вишню та журавлину, а в червоне – ананас та кишмиш. Також візьміть до уваги, що при нагріванні біле вино стає ще кислішим, тому уникайте сортів з дуже вираженою кислинкою. 

Правило 5.

Правила глінтвейну: як приготувати напій, що рятує настрій восени 5

Бажаєте приготувати полегшений варіант глінтвейну? Замініть чертверту частину вина яблучним, гранатовим, апельсиновим чи вишневим соком. Хочете «запустити важку артилерію»? Додайте на одну склянку глінтвейну 30 мл рому чи будь-якого іншого міцного алкоголю. 

Правило 6.

Правила глінтвейну: як приготувати напій, що рятує настрій восени 6

В «ідеальному світі» фрукти не кладуть одразу в кипляче вино, а трішки проварюють в цукровому сиропі з додаванням невеликої кількості води чи соку, а потім потихеньку з’єднують інгредієнти. Але можете сміливо порушити це правило. І вводити порізані шматочками помаранчі, лимони, яблука, персики, нектарини, малину, обліпиху чи сухофрукти безпосередньо в гарячий алкоголь. 

Правило 7.

Правила глінтвейну: як приготувати напій, що рятує настрій восени 7

Не забувайте про спеції. Це, напевне, найбільш творча частина цього алкогольного трунку. Адже чітких інструкцій, що саме додавати і в якій комбінації нема. Радимо тільки не діяти за схемою «усе найкраще одночасно». Існує думка, що до червоного вина найкраще пасуватимуть кориця, кардамон, гвоздика, імбир та мускатний горіх, а до білого – лимонна цедра, мята, лемонграс та ваніль. Втім, це скоріше підказка, аніж директива. Експериментуйте з барбарисом, анісом, бодяном, чорним та духмяним перцем. Спробуйте також додати дрібку шафрану (він не лише приємно відтінить смак, але покращить колір напою), мелісу (з нею напій заграє відтінками вермуту) або ж навіть лавровий листок (останній варто опустити в глінтвейн зовсім ненадовго, щоб не перетворити напій для релаксу на суп). І ще. Не повторюйте помилку багатьох новачків, кладучи в глінтвейн лише перемелені спеції. Якщо, звісно, відціджування зубами прянощів не входить в ваші плани. 

Правило 8.

Правила глінтвейну: як приготувати напій, що рятує настрій восени 8

Якщо за один раз не вдалось спожити увесь напій (уявіть, і таке буває), зберігайте його в звичайнісінькому термосі. Так він трішки загусне і настоїться. Єдина умова: щоб глінтвейн не згірк, вийміть з нього цедру лимона. 

Правило 9.

Правила глінтвейну: як приготувати напій, що рятує настрій восени 9

Що подавати до глінтвейну? Так, його абсолютно спокійно можна споживати і без додаткових смаколиків. А можете скористатися гастрономічною практикою і традиціями різних країн. В Європі зазвичай заїдають гаряче вино горіхами або ж тонким печивом зі спеціями. В Швеції з глінтвейном традиційно вживають канапе з сиром чи копчену рибу, в Німеччині шоколадні цукерки, а в Нідерландах – пончики. 

Читай нас в Google News
Підписатися
23-59