Велнес-експерти запевняють, що цього літа, враховуючи зовнішні фактори, слід зробити акцент у б‘юті-рутині не на догляді за шкірою в першу чергу, а на укріпленні імунітету та оздоровленні організму, які в свою чергу й забезпечать сяючу шкіру, легкий рум’янець та хорошу фізичну форму. Ось чому всі ЗОЖ-експерти зараз активно обговорюють постбіотики. З’ясовуємо, що це таке та чому нам варто звернути на них увагу.
Що таке постбіотики

Впевнені, що про користь пробіотиків та пребіотиків в харчуванні ви добре знаєте. А як щодо постбіотиків? Що, вже заплутались? Тоді розповідаємо, чим всі ці «біотики» відрізняються.
Пробіотики – це живі бактерії. Вони містяться в основному у ферментованих продуктах, котрі стали головним фуд-трендом ще у 2017 році за версією авторитетного у світі харчування сайту The Monday Campaigns. Їх позитивні ефекти пов’язані з тим, що вони в процесі своєї життєдіяльності виробляють корисні речовини – метаболіти.
Проте, корисним бактеріям, як і всьому живому, необхідні поживні речовини. Їжею для них є якраз пребіотики, до яких відносяться численні вуглеводи – рослинні волокна, клітковина.
А от постбіотиками є корисні біоактивні речовини, які виробляються “хорошими” бактеріями в результаті процесу ферментації. Тобто, пробіотики харчуються пребіотиками, внаслідок чого утворюються постбіотики.

Також постбіотиками можуть бути термічно оброблені пробіотики. Відомо, що при термічній обробці пробіотики гинуть і стають деактивованими, але деякі дослідження показують, що продукти, що містять мікроорганізми в такому вигляді, все одно позитивно впливають на організм. Як саме? Корейські експерти з харчування наполягають, наприклад, що постбіотики мають протизапальні, антибактеріальні, антиоксидантні, протипухлинні, протизапальні властивості, знижують рівень холестерину та володіють антивіковими властивостями. Погодьтесь, цього достатньо, аби хоча б спробувати скорегувати своє меню так, щоб включити в нього продукти, насичені постбіотиками.
Оскільки вони накопичуються в процесі бродіння, не важко здогадатись, що серед таких продуктів – кисломолочні вироби (йогурти, кефір, сир), ферментовані продукти, такі як квашена капуста, комбуча, тофу та кімчі.
Ферментація VS маринад

Тут варто зазначити, що багато хто плутає ферментовані продукти з маринованими. А це абсолютно різні процеси, які мають не однаковий ефект на організм. Наприклад, при маринуванні використовується столовий оцет – антибіотик, після якого живих бактерій немає. Тоді як при ферментуванні хороші бактерії живуть та розмножуються, а згодом у процесі своєї життєдіяльності починають виробляти молочну кислоту, котра і є природним консервантом.
Постбіотики містяться не лише в продуктах харчування, а й випускаються у вигляді харчових добавок. І хоча спеціалісти радять все ж отримувати корисні речовини безпосередньо з продуктів, а не з таблеток, деякі добавки допомагають поліпшити травлення та гарантують, що ви отримуєте необхідну порцію мікроелементів щодня.
Що замовити

Де замовити: ua.iherb.com

Де замовити: ua.iherb.com

Де замовити: fair.ua

Де замовити: ua.iherb.com