Одержимі кавою: 9 методів заварювання кави вдома для тих, хто обожнює напій

Одержимі кавою: 9 методів заварювання кави вдома для тих, хто обожнює напій

Поганий день чи вдалий, напружений чи святковий, дощовий чи сонячний, поціновувачі кави завжди відзначають його улюбленим напоєм. Розповідаємо, за допомогою чого його можна заварити вдома, аби жодні карантинні обмеження не заважали насолоджуватись вишуканим м’яким смаком. 

Аеропрес

Одержимі кавою: 9 методів заварювання кави вдома для тих, хто обожнює напій 1

Цей спосіб полягає у заварюванні кави під тиском. До таких методів відноситься, наприклад, й професійна кавова машина. Кавові гіки кажуть, що аеропрес – це ніби гаджет Аpple в світі гарячого напою. Спробувавши ним скористатись лише раз, ви вже не зможете відмовитись. По-перше, аеропрес з першого погляду більше схожий на хімічну колбу, а не на кухонне приладдя, і виглядає дуже стильно. По-друге, він допомагає заварити напій в доволі простий та миттєвий спосіб – для тих, хто поспішає, досить однієї хвилини після того, як вода сягне потрібної температури. Ще однин плюс аеропреса в тому, що він не має чітких правил щодо кавового помолу. Все залежить від ваших смакових побажань. А найголовніше те, що аеропрес складається всього з трьох частин, простий у використанні та займає мало місця, що дозволяє брати його з собою у подорожі та насолоджуватись улюбленим напоєм у будь-якій точці світу. 

Френч-прес 

Одержимі кавою: 9 методів заварювання кави вдома для тих, хто обожнює напій 2

Не дивлячись на те, що даний спосіб у своїй назві також містить корінь «прес», він належить вже до методів заварювання кави за допомогою замочування. Френч-прес називають не інакше як талісманом домашньої кави. Так каву заварювали ще майже століття тому, так її заварюють й зараз. Тут важливо лише правильно підібрати помол кави, тому що це найпоширеніша помилка в приготуванні напою саме цим способом. У нагоді стане лише крупний помол – coarse. Інакше занадто дрібні часточки кави будуть потрапляти у готовий напій, псувати текстуру та смак, і ковток гарячої кави видаватиметься гірким та неприємним. Так, заварювання френч-пресом вимагає деякої вправності. Зате в резульаті ви отримаєте м’який та ароматний напій, щоправда з невеличким осадом. Тому не слід допивати каву до останньої краплі. 

Soft Brew

Одержимі кавою: 9 методів заварювання кави вдома для тих, хто обожнює напій 3

Цей спосіб також схожий на френч-прес, тільки ще простіший у використанні! Хоча здпвалось би, куди вже. В роботі це виглядає так само, як заварити чай: стальний фільтр потрібно лише наповнити молотою кавою, залити гарячою водою, залишити на 4-7 хвилин і вуаля! Ваша ранкова, пробуджуюча настрій, кава готова! Величезна перевага цього способу криється у фільтрі, який не дозволяє потрапити в чашку навіть найдрібнішому помолу. Хоча для soft brew підійде різний – можете експериментувати! 

Перколятор 

Одержимі кавою: 9 методів заварювання кави вдома для тих, хто обожнює напій 4

Цей пристрій допомагає заварити каву вже крапельним способом. Експерти таємного кавового ком’юніті не дуже шанують його для заварювання, вважаючи, що він готує неякісну каву і нехтує зерном. І ці претензії небезпідставні, адже в перколяторі кава кипить кілька разів, що призводить до надмірної гіркоти. Хто все ж хоче спростити собі життя і не прискіпується до характеристики зерна, може обрати перколятор просто за те, що він простий та не примхливий в роботі. Ввімкнув на 5 хвилин – і ваша чашка кави готова. Проте знавці радять, якщо ж ви все ж обрали цей метод заварювання кави, обирати для нього зерна крупного помолу і заварювати їх 4-5 хвилин, а ніяк не рекомендовані 10! 

Кемекс 

Одержимі кавою: 9 методів заварювання кави вдома для тих, хто обожнює напій 5

Якщо ж ви не з тих, хто шукає легких шляхів, і готові заморочитись заради приготування вишуканої кави, тоді стильна, схожа на вазу, ємкість кемексу просто створена для вас. Одразу попереджаємо: це не найлегший метод заварювання. Він потребує деяких навичок та практики, аби підібрати розмір та кількість зерна, а також температуру води. Але результат того вартий! Фільтри для кемексу набагато товщі, ніж для інших пристроїв заварювання крапельним методом, тому вони дозволяють отримати багатший кавовий смак всього за 3,5 хвилини! 

Каліта 

Одержимі кавою: 9 методів заварювання кави вдома для тих, хто обожнює напій 6

Цей засіб для створення запашної кави має конусоподібну форму, що означає більш тривале заварювання, ніж в інших пуроверах, але допускає меншу кількість помилок – повірте нашому досвіду. Майте на увазі, що для нього підходить кава виключно дрібного помолу, зате процес завоювання займає не більше трьох хвилин. Серед переваг – багатий та чистий, як перший сніг, смак кави, простота у використанні та чистці, а ще зручність, що дозволяє перетворити приготування кави в приємний щоденний ритуал. 

В’єтнамський фільтр 

Одержимі кавою: 9 методів заварювання кави вдома для тих, хто обожнює напій 7

Ще один простий та ефектний, аби здивувати гостей, метод заварювання напою, що займає всього 4-5 хвилин. На відміну від інших фільтрів, він не потребує особливого таланту гурманів, проте приготує якісний напій, просто якщо ви заллєте каву водою та будете чекати. Колекціонери кавових смаків обожнюють цей метод за те, що він дарує відмінну холодну каву. Єдине, що потрібно знати наперед про в’єтнамський фільтр, аби не зіпсувати враження, це те, що для нього потрібні крупні зерна – трошки менші за ті, що годяться для френч-пресу. Його особливість – смак, який зовсім позбавлений терості у порівнянні, наприклад, з класичним еспресо.  

Ковбойська кава 

Одержимі кавою: 9 методів заварювання кави вдома для тих, хто обожнює напій 8

Для тих, хто не бажає ускладнювати життя спеціальними секретами для приготування кави, радимо скористатись десятиліттями перевіреним методом заварювання напою шляхом його кип’ятіння. Серед таких способів одним з найпопулярніших є ковбойська кава. Як кажуть «олди», цей метод старомодний, але працює. Підходить для кемпінгів, польових умов, де є лише окріп і чашка, а також для відвертих лінивців, в яких немає часу на кавові забави. Все, що вам потрібно – налити в чайник води, закипятити його, насипати мелену каву, зняти з вогню та залишити на кілька хвилин заварюватись. Як тільки гуща сяде, можете насолоджуватись. Слід враховувати, що для такого зварювання найкраще підійде середній помол кави. Також важливо дати 4-5 хвилин напою заваритись, поки кипить вода, і ще пара-трійка хвилин знадобиться, аби осіла гуща. Так, це аматорський варіант приготування кави, але й він дозволяє отримати смачний напій, якщо винайти свою ідеальну формулу. 

Кава по-турецькому 

Одержимі кавою: 9 методів заварювання кави вдома для тих, хто обожнює напій 9

Впевнені, що на відміну від всіх вище перерахованих методів, про каву по-турецькому ви точно чули. Її появою ми забовязані Османській імперії, де майстерно готували міцну каву ще у 14 столітті. Приготування кави в турці здається простим алгоритмом дій, але, як і з багатьма методами заварювання, вам не завадить вправність. Знадобиться сама турка, вода і дуже дрібний помол кави. Вам потрібно буде закип’ятити воду на повільному вогні 2-3 рази. В результаті ви отримаєте каву, яка точно не залишить вас байдужими: ви або полюбите, або зненавидите сильний та неповторний смак зі щільною піною.

23-59