Нут більше не в моді: що таке маш і чому він кращий за інші бобові

Нут більше не в моді: що таке маш і чому він кращий за інші бобові

Тренди харчування хоч і змінюються не так часто, як мода на нейл-дизайни чи форми підборів, та все ж намагаються не відставати. Ще позавчора всі масово підсідали на авокадо, вчора готували тисячу і одну страву з цвітної капусти, сьогодні ж вся увага зосереджена на бобових. У 2021 році за прогнозами гастрономічних критиків, витіснивши нут, сочевицю і едамеме, на перший план вийде маш. Цьогорічний фаворит усіх веганів та зожників також повністю прибрав з дороги сою, що не витримала конкуренції через свою здатність викликати алергію. Отож, що таке маш, з чим його їдять (буквально) та як правильно приготувати? Розповідаємо. 

Нут більше не в моді: що таке маш і чому він кращий за інші бобові 1
Mung beans

Що це таке

Маш, також відомий як турецьки горох, «мунг лад» або боби мунг, та схожий на дрібну зелений квасолю, прийшов до нас з азійської кухні. Конкретніше, з індійської та пакистанської, де маш просто обожнюють. Хоча, не варто вважати його якимось ультра-сучасним гостем нашого раціону. Відомий він був ще за часів Древнього Риму, а деякі дослідники схильні вважати маш найдавнішим представником сімейства бобових.  

Нут більше не в моді: що таке маш і чому він кращий за інші бобові 2

Смак машу чимось схожий на смак молодого зеленого горошку з невеликим горіховим відтінком. Багатьох господинь маш підкупає кремовою консистенцією та відсутністю крохмалистого присмаку, характерного для квасолі чи сочевиці. А також своєю здатністю міксуватися практично з усіма продуктами. Так, окрім звичних для бобових м’яса та овочів, боби мунг чудово подружаться з імбиром, морепродуктами, горіхами, авокадо, журавлиною та навіть з пальмовим цукром. 

Складно назвати ще один бобовий, з якого можна приготувати таку кількість різноманітних страв, як з турецького гороху. Тут тобі і супи, і каші, і салати, хумус, котлети, випічка, десерти (причому навіть такі нехарактерні для бобових, як желе та морозиво).

Мікрогріни

Нут більше не в моді: що таке маш і чому він кращий за інші бобові 3

Ми вже давно знайомили вас з мікрогрінами і розповідали, чому малесенькі паростки “дорослих” рослин, які можна споживати вже за тиждень після висадки, мають значно поважнішу репутацію серед фанатів здорової їжі, аніж старші побратими зелені. У мікрогрінів машу, так званого маш-салату, теж є багато переваг. Його паростки допомагають оздоровлювати клітини організму завдяки багатому вмісту ензимів і вітаміну С. Вміст цього вітаміну та інших корисних речовин у крихітних паростках майже в 50 разів вищий, ніж тих, що встигли дозріти. А головне, що на відміну від багатьох інших рослин, маш-салат зовсім не примхливий щодо умов: для того, аби його виростити, потрібно лише місце з достатнім сонячним світлом та грунт або його замінник. 

Вміст речовин 

Нут більше не в моді: що таке маш і чому він кращий за інші бобові 4

Для тих, хто слідкує за раціоном та намагається боротися з переїданням, маш – ідеальний інгредієнт, що відноситься до тих самих обговорюваних повільних вуглеводів. Крупа забезпечує організму тривале насичення, тому у вас виключається бажання перекусити. Крім того, мунг містить більше 18 амінокислот, цілий букет мікроелементів (калій, магній, натрій, фосфор), клітковину, вітаміни групи В, С, А, Е, К.

Користь

Нут більше не в моді: що таке маш і чому він кращий за інші бобові 5

Що справді вражає, так це те, що машу приписують просто безліч терапевтичних властивостей. Це і регуляція нервової системи, і покращення зору, і нормалізація роботи нирок, і зміцнення серцево-судинної системи, і нормалізація рівня холестерину і цукру в плазмі крові, і попередження розвитку ракових клітин, і зміцнення імунних властивостей організму, і усунення набряклості та спалювання жирів. 

А ще маш можна назвати справжнім соратником у боротьбі за красу шкіри. Порошок з бобів здатний очистити шкіру та зменшити пори, живити та пом’якшувати шкіру. Маш також розгладжує зморшки, підтягує шкіру, дбає про здоровий колір обличчя, його ніжність та шовковистість. Крім того, маш посилює імунітет клітин, захищає від впливу вільних радикалів, що допомагає зволожити шкіру та позбутися від її тьмяності.  

Що приготувати

Нут більше не в моді: що таке маш і чому він кращий за інші бобові 6

Як ми вже зазначили, маш полюбляють за його універсальність, так як з цих бобових можна приготувати все: починаючи від десертів і закінчуючи супами. Ми обрали три простих рецепта на щодень, які ви можете взяти на олівець, аби познайомитись з новим смаком.

Пікантний суп з маша з яблуком 

Цікавий варіант пікантного супу з ноткою східного аромату. Страва готується із суміші маша і сухих овочів, з додаванням яблука в каррі. Таку суміш ви легко зможете придбати в магазині. Або ж додати до машу свіжі овочі – моркву, корінь селери, солодкий перець. Яблуко з каррі додасть супу особливий смак і легкість. А сама страва підійде і для вегетаріанців або ж тих, хто  притримується постів. 

Рецепт: webspoon

Катиклі машкічірі 

Ця узбецька каша з машем, рисом, баранячим жиром і кислим молоком – на диво вдале смакове поєднання. І не варто лякатися баранячого жиру! У порівнянні з яловичим і свинячим він є «низькохолестериновим». А курдючний баранячий жир взагалі можна вважати дієтичним і навіть лікувальним продуктом.

Рецепт: gastronom

Печиво 

Злегка підсолене, гостреньке, хрустке печиво – чудова закуска для домашньої вечірки! За основу тут взятий рецепт печива Мурукку та новорічний вайб у вигляді ялинкових форм, але печиво не втратить свого дивовижного смаку і в будь-якій іншій формі. 

Рецепт: povarenok

Де придбати маш

23-59