fbpx

Не гуакамоле єдиним: незвичні діпи з усього світу

Не гуакамоле єдиним: незвичні діпи з усього світу

Чого тільки не перевинайшли меленіали: звернули увагу на суперфуди, повернули у моду енергетичні батончики та готові салати. На черзі ще одне кулінарне повернення – діпи. Це не просто кетчуп, у який можна занурювати сухарики, як колись у дитинстві, а густі соуси, які подають до начос або іншого хліба, ба навіть м’яса, риби та овочів. Про діпи не можна зневажливо сказати «намазка», адже це окремий кулінарний витвір. І у кожної країни є свої цікаві варіації на щодень.

Не гуакамоле єдиним: незвичні діпи з усього світу 1

Привід: пікнік із друзями

Що подавати: тапенада.

Не гуакамоле єдиним: незвичні діпи з усього світу 2

Цей класичний діп доволі неоднозначний, адже домінанта смаку у ньому – це оливки. Може оливки й не всі їдять, але подискутувати про них точно раді усі. До цього діпу з французським корінням додають каперси, анчоуси та духмяні трави. Усе це варто подрібнити у блендері, але не надто сильно – тут важлива  текстура.

Із чим їсти: гурмани французи стверджують, що краще за все тапенаду куштувати із хрустким французьким багетом. Його вершковіть приборкує солоний вибух від оливок і залишає надиво легкий післясмак.

Привід: вікенд з родиною

Що подавати: Baba ghanoush.

Не гуакамоле єдиним: незвичні діпи з усього світу 3

Арабський баба-гануш – це один із тих діпів, якими можна наїстися досхочу у родинному колі. У складі діпу – баклажани, оливкова олія, лимонний сік, тахіні та дуже ароматні цибуля та часник. Тому цей діп краще подавати, коли довкола всі свої, а після обіду не треба ще кудись їхати. Для несподіваного ефекту можна додати м’яту – вона найкраще заграє у спекотні дні.

Із чим їсти: зі щойноспеченою пітою та свіжими овочами.

Привід: день чіт-мілу

Що подавати: Queso Fundido.

Не гуакамоле єдиним: незвичні діпи з усього світу 4

Мексиканці полюбляють ситну їжу, тому й діп перетворили на адаптований шедевр. Дослівно  назва діпу «Queso Fundido» перекладається як «плавлений сир». Але тут не все так просто. До сиру необхідно додати гриби, обсмажений солодкий перець, трошки вершкового масла, ну і звісно, спеції до смаку. Багато спецій. Дуже багато. Тільки обережно: ви не помітите, як з’їсте майже всю тарілку, адже плавлений сир дуже легко гіпнотизує.

Із чим їсти: із традиційними теплими тортильями з кукурудзяного борошна.

Привід: хелсі-сніданок з подругою

Що подавати: кокосове чатні.

Не гуакамоле єдиним: незвичні діпи з усього світу 5

Незвичайне поєднання кокосу у вигляді діпу полюбляють на півдні Індії. До нього також додають цибулю шалот, а за насиченість смаків відповідають тамаринд, імбир та гострий перець. Ну і яка індійська кухня без карі – для чатні варто додати кілька цих листочків, які доповнять азійський колорит.

Із чим їсти: можна зачерпувати діп невеликими рисовими коржиками. Або ж полити ним відварений рис.

Привід: сімейний перегляд кіно

Що подавати: хумус із гарбуза.

Не гуакамоле єдиним: незвичні діпи з усього світу 6

Цей діп – найкращий спосіб показати дітям, що корисна їжа дуже смачна. Вам лише треба половина запеченого гарбуза, трохи часнику, тахіні та оливкової олії. До суміші також можна додати дрібку гострої пасти, якщо дітям захочеться трошки смакового вибуху.

Із чим їсти: найкраще поєднати зі свіжими овочами. Або ж піти більш цікавим шляхом та створити овочеві чіпси з баклажану, моркви та буряку.

Читай нас в Google News
Підписатися
23-59