Довга витримка робить вина більш бажаними та дорожчими, а в наш час ще й можна знайти унікальні напої, які витримували не на нашій планеті.
Днями на Землю повернули 12 пляшок вина каберне-совіньон та зразки виноградної лози, які рік перебували в космосі. Цінний вантаж доставила капсула SpaceX Dragon, що приземлилась в Мексиканській затоці на узбережжі Тампи разом із напоями, спорядженням і піддослідними мишами.
Пляшки вина спеціалісти зберігатимуть в захисних циліндрах, а відкоркують їх в кінці лютого в Бордо в рамках дегустації, організованою компанією Space Cargo Unlimited. В рамках заходу французькі сомельє оцінять смак напою та спробують визначити, як на нього вплинуло перебування в космосі, де панує мікрогравітація та підвищений рівень радіації.

Після цього каберне пройде тестування в лабораторії. За словами генерального директора Space Cargo Unlimited Ніколя Гом, випробування вина і лози у невагомості допоможуть зрозуміти, як зробити їх більш витривалими на Землі, особливо зважаючи на зміни клімату.
«Наша мета в тому, щоб зрозуміти, як ми повинні займатися сільським господарством завтра, щоб воно було органічним, здоровим і здатним прогодувати людство. Ми вважаємо, що космічні випробування допоможуть отримати відповіді на ці питання», — зазначив він.