fbpx

Менше слів: чому всі говорять про «чисті етикетки»

Менше слів: чому всі говорять про «чисті етикетки»

Більше жодних «Без ГМО» та «Без консервантів», які вже давно стали мемами. Нині свідомі бренди мають дотримуватися принципів «чистої етикетки». 

Про консерванти, трансжири, емульгатори та інші Е-елементи ми знаємо чи не краще за харчових технологів. А еко-закликами бренди, зазвичай, просто прагнуть привернути увагу покупців. Це просто слова. Свідомим же виробникам приховувати нічого, тож і етикетка у них має бути майже порожня, тобто чиста. Розповідаємо, як працює рух «Clean Label».

Поняття «Clean Label» (дослівно з англійської «чиста етикетка») характеризує їжу, яка складається тільки з найпростіших, зрозумілих для споживачів компонентів. Відповідна позначка на упаковці для будь-якого покупця є гарантією, що це максимально чистий, простий і чесний продукт, а усі його інгредієнти, за бажанням, можна знайти тут-таки в магазині.

Менше слів: чому всі говорять про «чисті етикетки» 1

Проте чиста етикетка це не лише про мінімалістичний склад. Вона повинна подавати інформацію й про умови виготовлення, матеріали пакування та інші дані, які дають розуміння, що це справді свідомий виробник, який поважає покупця та дотримується принципів сталого розвитку. 

Головні постулати принципу «чистої етикетки»:

• без добавок чи консервантів, які не є природніми

• тільки ті інгредієнти, які ви знайдете на вашій кухні або на полицях регіональних крамниць

• максимально короткий список інгредієнтів

• мінімально можлива обробка 

Менше слів: чому всі говорять про «чисті етикетки» 2

Рух «Clean Label» надзвичайно перегукується із сучасним трендом на екологічність, адже чим менше різних складників, тим краще. А зрозумілі та локальні інгредієнти не тільки посилюють довіру покупця, але й стимулюють місцевих виробників. 

До того ж, підтримка виробником цього руху гарантує, що продукт не містить нітратів, нітритів, а також важких металів, які мають негативний вплив на здоров’я.

Проблеми із «Clean Label»

Менше слів: чому всі говорять про «чисті етикетки» 3

Однак не все так безхмарно. Натуральні продукти не можуть бути дешевими, адже без консервантів вони мають короткий термін придатності та менш стабільну структуру. Все це впливає на масштаби виробництва, зміну технологій та перегляд критеріїв зберігання продуктів. А також по-своєму збільшує логістичні витрати. 

Крім того, сучасні споживачі звикли до бездоганного смаку та ідеальної текстури улюбленого йогурту або ж шоколаду. Тож і хочуть отримати натуральний продукт, але зі збереженням усіх властивостей, які надають йому консерванти. А без них не так-то й просто створити той самий йогурт, аби попервах він не здавався несмачним і непривабливим.

Як нам дотримуватися принципів чистої етикетки

Ви щасливчик, якщо знайшли продукти із позначкою «Clean Label». Втім, навіть і без цього маркування ви вже можете змінити свою щоденну рутину.

  • Готувати самому 
Менше слів: чому всі говорять про «чисті етикетки» 4

Це одночасно і найлегший, і найскладніший вихід. Простий, бо можна не думати над умовами виробництва, складниками страви, тощо. Але водночас треба знайти час та бажання, аби мати змогу власноруч замісити тісто для пасти або ж приготувати банановий хліб.

  • Ходити в екокрамниці
Менше слів: чому всі говорять про «чисті етикетки» 5

В Україні вже є чимало крамниць, які з надретельно ставляться до свого асортименту та обирають лише екологічні й здорові продукти, які якнайкраще підходять під принципи «Clean Label». Наприклад, Еко-Лавка або ж GoodWine дають змогу обрати найкращі органічні продукти. 

  • Обирати перевірені бренди
Менше слів: чому всі говорять про «чисті етикетки» 6

Якщо ж таких магазинів поруч із вами немає, то ви можете пошукати в інтернеті найкращих виробників еко-продукції, або ж уважно придивитися до товарів у найближчому супермаркеті. Це легко, адже принципи чистих етикеток – зрозумілий та короткий склад. 

  • Розібратися в хімії 
Менше слів: чому всі говорять про «чисті етикетки» 7

Рівень для тих, хто не шукає легких шляхів. Але, мабуть, це найефективніший спосіб дотримуватися принципів «Clean Label» вже зараз. Візьмемо, наприклад, мюслі. І якщо назви круп можна одразу ж зчитати, то такі слова як “тіамін гідрохлорид”, “ніацинамід” або “аскорбінова кислота” можуть вас змусити поставити коробку назад. А насправді це лише вітаміни В1, В3 та вітамін С. Тож у цьому випадку краще більше знати, аби добре спати.

Читай нас в Google News
Підписатися
23-59