fbpx

Келих для настрою: 5 видів вина, з якими варто зустрічати літо

Келих для настрою: 5 видів вина, з якими варто зустрічати літо

Нарешті настав момент, коли дні до літа можна перерахувати на пальцях однієї руки. А це значить, що пора перенести робочі зустрічі, дружні посиденьки та романтичні побачення на літні тераси, проводячи час за келихом вина. Розповідаємо, які напої у фаворі цього сезону серед просунутих фанатів благородного алкоголю і який глосарій варто вивчити цього літа, аби бути в темі. 

“Сільське” ігристе 

Келих для настрою: 5 видів вина, з якими варто зустрічати літо 1

Таку затишну та атмосферну назву отримали так звані петнати – напої, створені за допомогою пре-шампанського методу. Ця технологія не передбачає вторинної ферментації, як традиційні ігристі вина. Натомість вони завершують процес бродіння вже у тарі, куди розливаються прямо з бочок, проте можуть похизуватися потужним потоком газу та пінки, якої ніколи немає у шампанського. Зате градус такого напою нижче, ніж у інших його бульбашкових альтернатив. Саме тому “сільське” ігристе, що отримало свою назву завдяки простоті приготування, вважається легким та доречним у будь-якій ситуації – і на сніданок до порції сирників, і на вечерю, скажімо, японським стріт-фудом. Знайти петнати на полиці вин допоможуть вказівники “Pétillant Naturel” чи “Pét-Nat”. 

Автохтонне вино 

Келих для настрою: 5 видів вина, з якими варто зустрічати літо 2

Автохтонні вина – це напої, виготовлені з автохтонних сортів винограду. Зрозуміліше не стало? Пояснюємо. Поняття “автохтонний” характеризує приналежність чогось до конкретної місцевості. То ж автохонний виноград – це той, який характерний для вузької локації та історично росте лише там. Наприклад, в Італії, яка славиться своїм вином, росте близько 300 сортів винограду, що проростає виключно в своїх рідних регіонах. До найпопулярніших автохтонних вин відносять грузинське сапераві, грецьке ксиномавро, італійське кортезе, іспанське чарелло. На відміну від піно-нуар чи розе, які можна знайти по всьому світі, вищезазначені вина характерні лише для конкретного краю. 

Терруарне вино

Келих для настрою: 5 видів вина, з якими варто зустрічати літо 3

Терруар – термін, який лише звучить загадково. Насправді ж, нічого складного! Він походить від слова terra – «земля». А у світі вина терруар – це поєднання численних природних факторів, які впливають на виноградну лозу і, як наслідок, на характер вина. Це може бути і клімат, і температура, і склад та властивості грунту, і рельєф місцевості. Словом, не складно здогадатись, що терруарне вино – це те, яке безпомилково відображає місце свого народження. Особливо активно даний термін використовують маленькі господарства та виноробні, яким необхідно мати чіткі риси, що відрізнятимуть їх від масштабних конкурентів. Крім того, зараз серед винних прихильників в тренді визначення “вино з героїчних терруарів”. “Героїчними” їх робить складність доступності. Тобто, “героїчні терруари” – приховані й важко досяжні виноградники, що культивуються відчайдухами-виноробами, яким вдалося відвоювати невеликі ділянки землі біля скель, гір або моря. Це, звісно, надає їхній продукції значно більшої цінності.

Розе 

Келих для настрою: 5 видів вина, з якими варто зустрічати літо 4

Подобається це істинним поціновувачам вина чи ні, але найгучнішим трендом цього року продовжує залишатись розе. Саме цей сорт напою завоював першість завдяки своїй надзвичайній легкості, ніжності та здатності поєднуватись з будь-якими гастрономічними фантазіями. Так, в США навіть народився термін “shower wine” (вино для душу) – тобто таке, яке приємно потягувати з келиха, поки ви ніжитесь у пінних бульбашках з журналом в одній руці та келихом рожевого в іншій. Погодьтесь, для такого релаксу важкі насичені танінні вина навряд підійдуть. Отже, якщо ви чомусь скептично ставитесь до рожевого вина, поспішаємо зруйнувати стереотипи! Щоб ви знали, розе виробляють з того ж винограду, що й інші, більш “авторитетні” вина. Точніше з двох його видів. Це можуть бути чорні сорти винограду або ж сорти з так званим “проблемним” кольором, з яких традиційне червоне ну ніяк не вийде. 

Безалкогольне вино 

Келих для настрою: 5 видів вина, з якими варто зустрічати літо 5

Ну і з трендом на здоровий спосіб життя, який став ще потужнішим за час пандемії, в топ трендів очікувано увірвалось безалкогольне вино. Це напій якраз для тих, кому подобається власне смак вина, а не його п’янкі відчуття. Тому, якщо ви думаєте, що безалкогольне вино – це будь-який “виноградний сік”, ви помиляєтесь. Воно створюється за такими ж процесами виробництва, як і будь-яке інше вино. Просто на останньому етапі з нього видаляється алкоголь, проте зберігаються органоліптичні (смакові, ароматні) характеристики. До речі, якщо вже бути зовсім точними, то безалкогольне вино не до кінця безалкогольне – ця категорія напоїв залишає за собою можливість містити у пляшці до 0,5% етилового спирту. Незважаючи на те, що смак такого вина все ж не такий яскравий як у його міцного аналогу, воно виграє за рахунок користі. Останні наукові дослідження доводять, що червоне безалкогольне вино не лише не загрожує гіпертонікам, а й має здатність знижувати тиск та покращувати стан тих, хто страждає від головного болю. 

Читай нас в Google News
Підписатися
23-59