Келих для настрою: 10 міфів про вино, в які треба перестати вірити

Келих для настрою: 10 міфів про вино, в які треба перестати вірити

Зараз вино стало не лише способом розслабитись після важкого робочого дня, а й популярним хобі, адепти якого колекціонують спеціальну літературу і завантажують мобільні додатки для знавців. А все-таки, у суспільстві все ще вирують неправдиві правила щодо споживання вина, які слід забути раз і назавжди.

Усі вина стають кращими з віком

Келих для настрою: 10 міфів про вино, в які треба перестати вірити 1

Якщо у вас є прихована пляшка дорогого вина, яку ви зберігаєте до кращих часів з надією на те, що з роками її смак стане лише вишуканішим, є велика ймовірність, що ви дарма витрачаєте час. Насправді 90% усього виробленого у світі вина повинно бути вжито протягом року чи двох з моменту його виготовлення. І багато справжніх поціновувачів напою надають перевагу вину, коли воно молоде та свіже. Особливо це стосується червоних сортів вин.

Червоне вино виготовляють з чорного винограду, біле — з білого

Келих для настрою: 10 міфів про вино, в які треба перестати вірити 2

Забарвлення вина залежить не від сорту винограду, а від способу його обробки і виготовлення. Так, дороге шампанське вино може мати позначку на пляшці Blanc de Blancs, що означає “біле з білого”. Однак, біле вино можна отримати і з чорного винограду, якщо у процесі його виготовлення швидко очистити його від шкірки. Сама по собі виноградна м’якоть не має кольору, а свій відтінок вино отримує завдяки ферментам, які є у шкірці. Наприклад, відоме французьке біле вино мерло виготовляється з не просто чорного винограду, а найтемнішого з його сортів – “чорний дрізд”. Але слід зазначити, що такий спосіб очищення винограду для подальшого виготовлення благородного білого напою дуже ресурсозатратний, тому таке вино коштує дорожче середньої вартості.

Змішані вина — гірші

Келих для настрою: 10 міфів про вино, в які треба перестати вірити 3

Змішане вино — це вино, яке здобуло (деякі) свої властивості в результаті додавання різних видів винограду, змішування інших вин або натуральних добавок і ароматизаторів. До змішаних сортів вина можна віднести десертні, солодкі, ароматизовані вина, вермути та інші. Так, зазвичай вони дешевші, але це не означає, що їх не варто пити. Кваліфіковані виробники поєднують два недорогі сорти винограду так майстерно, що отримують надзвичайні смакові якості вин, притаманні тим, що виготовлені з одного сорту винограду. Різницю не завжди здатні відрізнити навіть експерти вищого класу.

Солодкі вина — для аматорів

Келих для настрою: 10 міфів про вино, в які треба перестати вірити 4

Ті, хто надає перевагу солодким винам, часто отримують насмішки у свій бік та клеймо профана. Проте, багато найдорожчих та найшанованіших вин у світі приваблюють публіку саме солодким смаком. Серед найвідоміших — рислінг, французьке сотерн, італійське амароне. І всі вони посідають високі місця у рейтингу найкращих вин, які лише можна придбати. Тому якщо ви любите солодке вино у якості дози релаксу та десерту після вечері, не варто собі відмовляти в маленьких радощах.

Охолоджувати вино льодом — соромно

Келих для настрою: 10 міфів про вино, в які треба перестати вірити 5

Знаєте, як виявити у компанії за столом найбільшого сноба? Просто спробуйте “зіпсувати” келих свого вина кубиком льоду! Не виключно, що ви миттєво отримаєте кілька різких зауважень на свою адресу, тому що подібний вчинок асоціюється з поганим смаком і начебто приналежністю до низького класу. Насправді ж, опустити кілька кубиків льоду у келих з вином — більш ніж прийнятно. Лід можна використовувати для гартування особливо алкогольного вина, подібно до того, як це діє зі скотчем чи бурбоном. Охолодження вина також допомагає виявити його тонкі смаки та нюанси. Не кажучи вже про те, що охолоджене вино краще, ніж вино кімнатної температури поліпшує настрій у спекотну погоду.

Вино повинно бути кімнатної температури

Келих для настрою: 10 міфів про вино, в які треба перестати вірити 6

До речі, про кімнатну температуру. Це поняття достатньо відносне, і залежить від сезонності, типу житла і так далі. Погодьтесь, кімнатна температура взимку в опалювальний сезон може бути значно вищою, ніж кімнатна температура влітку, під дією кондиціонера. Тому орієнтуйтесь на факти. Ідеальна температура для подачі червоного вина – 14-18ºC. Подаючи його занадто холодним, ви ризикуєте притупити букет його аромату. З іншого боку, у розпал літа можете не боятись покласти червоне вино у холодильник, за пів години до вашого барбекю.

Червоне вино — до м’яса, біле — до риби

Келих для настрою: 10 міфів про вино, в які треба перестати вірити 7

Навіть невігласи у виноробстві знають, що червоне вино подають м’ясом, тоді як біле ідеально пасує до риби. Це правило справді існує, але воно не універсальне. Наприклад, жирну “м’ясну” рибу, таку як тунець, лосось або риба-меч набагато краще доповнюють червоні вина — піно-нуар, мерло чи санджовезе. І ви здивуєтесь, але до брутального стейка також не обов’язково обирати виключно червоне вино. Орієнтуйтесь на смак: шенен блан або шардоне, витримане у дубовій бочці, може не менш елегантно підкреслити смак соковитої яловичини.

Червоне вино п’ють взимку, а біле — влітку

Келих для настрою: 10 міфів про вино, в які треба перестати вірити 8

Вважають, що оскільки червоні вина використовують для приготування глінтвейну чи ґрогу, тому воно більше зігріває. А охолоджене біле вино, навпаки, приємніше пити спекотним літнім полуднем. Насправді, це найменш логічне твердження, яке тільки може стосуватись вина. Тому як сезонність чи погода зовсім не має ніякого впливу на смак вина. Натомість, на це впливають інші фактори: якість та подача напою, його поєднання зі стравами. Більше того, ось вам несподіваний факт: якщо охолодити біле вино до 12 °C, воно бездоганно зігріває навіть холодними зимовими вечорами.

Вино має закриватись короком

Келих для настрою: 10 міфів про вино, в які треба перестати вірити 9

Гвинтові кришечки використовуються при закупорці вина ще з 50-х років. Однак поціновувачі алкогольного напою досі їх зневажають, наполягаючи на тому, що хороше вино повинно закриватись лише корковою пробкою. Це твердження не лише зухвале, але й не раціональне. Тому що гвинтові кришки краще захищають вино від окислення і просто зручніші у використанні. Тоді як зіпсований корок вино починає відгонити цвіллю.

Пакетоване вино — для плебеїв

Келих для настрою: 10 міфів про вино, в які треба перестати вірити 10

Пакетоване вино — портативне та дешеве. Саме тому від нього вернуть ніс ті, хто вважає себе знавцем вина. Але будь-які витрати, що заощаджуються на кінцевому продукті, пов’язані з доставкою та упаковкою, а не зі збитками для якості самого вина. У деяких країнах вже давно не соромно купувати вино в картонних пакетах. Так, наприклад, 50% винного ринку Австралії, Швеції, Норвегії та Бразилії вже позбавились від застарілих забобонів щодо картону.

23-59