fbpx

Каватонік: як приготувати освіжаючий напій, який вже всіх звів з розуму

Каватонік: як приготувати освіжаючий напій, який вже всіх звів з розуму

Минулого року локдаун підсадив нас на дальгона-каву, яку ми досі ніжно любимо, але яка нам трохи набридла у постійному приготуванні вдома. Видно, не лише нам! Тому що в соцмережах з’явився новий кавовий тренд – каватонік, який виглядає не менш інстаграмно і, кажуть, має потужніший ефект бадьорості. Розбираємось, звідки взявся незвичний напій та як його готувати вдома, поки всі кав’ярні зачинені на карантин. 

Каватонік: як приготувати освіжаючий напій, який вже всіх звів з розуму 1

Як з’явилася каватонік

Незважаючи на те, що все геніальне просто, до цього винаходу потрібно якось дійти. Тому всі трендові напої, які підкорили міські кав’ярні та інстраграм, завжди мають свою історію виникнення, яка почалась, як правило, в одному конкретному місці. Так, західні експерти кажуть, що вперше позиція в меню “каватонік” з’явилася у відомому серед гурманів закладі Koppi Roasters у Гельсінгборзі, на півдні Швеції. Кафе відкрилось ще у 2007 році і дивувало усіх туристів своїм незвичним способом подавати холодну каву. Проте власниця закладу Анна Луннел розповіла, що ідея напою з’явилася ще раніше. Виявилось, що до Koppi Roasters Анна зі своїм партнером Чарльзом Ністрендом працювали в одному барі в Осло, де наступного дня після гучної вечірки для персоналу, один з працівників закладу вирішив повернути всіх до життя, пригостивши холодною кавою. Щоправда, до неї він додав невелику кількість сиропу та залишки тоніку, який напередодні щедро додавався до алкогольних коктейлів, а на ранок все одно мав викидатися. 

Каватонік: як приготувати освіжаючий напій, який вже всіх звів з розуму 2
Каватонік в Koppi Roasters

Перший же ковток незвичайного напою реанімував всю команду закладу, стер сліди похмілля, позбавив відчуття спраги та подарував приємне зволоження організму у спекотний день. Тому трохи згодом, коли Анна вирішила відкривати власний заклад, вона вже знала, що удосконалений рецепт каватоніку буде головною пропозицією її кав’ярні. 

Каватонік: як приготувати освіжаючий напій, який вже всіх звів з розуму 3

Протягом 10 років існування Koppi Roasters – аж до 2017 року, ідея його головного напою була схвалена експертами з the New York Times, The Guardian та інших авторитетних видань та запозиченою й міжнародними кавовими ентузіастами. Тому поступово каватонік почала з’являтися в закладах Скандинавії, Європи та навіть США. 

Як приготувати каватонік

Якраз десь після 2017 року інтерес до каватоніку пішов на спад, але за останній рік ця тенденція отримала новий виток популярності. За що, звісно, слід подякувати соціальним мережам. Хештег #coffeetonic в Instagram збільшився з 2000 фото до 8000 постів всього за тиждень цієї весни. А в TikTok цей хештег вже перевищив позначку 7,5 тисяч. 

Каватонік: як приготувати освіжаючий напій, який вже всіх звів з розуму 4

Ясно, що з ростом популярності у соцмережах, рецепти напою почали множитись та отримувати все нові і нові версії. Однак оригінальний рецепт, започаткований у вищезгаданому Koppi Roasters, виконувався у 4 кроки:

  1. Наповнити льодом склянку (350 мл) аж до самих країв. 
  2. Залити лід тоніком та дати йому поступово охолодитись, поки ви готуєте еспресо. 
  3. Прикрасьте склянку скибочкою лайму чи лимону. 
  4. Приготуйте еспресо (добре, якщо він буде з фруктовими нотами) і акуратно вилийте його на лід. Подавайте, не зволікаючи! 

Найприємніше те, що навіть в домашніх умовах приготування напою не займе більше 5 хвилин. 

Каватонік: як приготувати освіжаючий напій, який вже всіх звів з розуму 5

Ті, хто вже оцінив як вишукано у напої поєднується гіркота з гіркотою, експериментують з приготуванням, покладаючись на власний смак. Так, дехто замінює гарячий еспресо на колдбрю, і тоді напій змінює навіть текстуру – гарча кава створює додатковий шар у склянці, тоді як кава холодного заварювання змішується з тоніком в однорідний напій. А хтось взагалі додає до нього мед, корицю, сік грейпфруту та навіть віски, аби вдосконалити смак. 

Каватонік: як приготувати освіжаючий напій, який вже всіх звів з розуму 6

Експериментуйте! Поки карантин не дозволяє насолодитись кавою за столиками улюблених закладів, ви маєте час повпралятись у приготуванні власної “фірмової” кави. 

23-59