Нам завжди казали, що є несумісні речі, такі як вогонь та вода, Chanel та Balenciaga, біле та червоне вино, а також м’ясо та риба на одній тарілці. Але як же ми помилялись! Виявляється, поєднання червоного м’яса та морепродуктів не лише більше не вважається невіглаством, але й стало трендом серед гастрономічних фанатів, які поєднують подібні дуети у стравах surf & turf. Вивчаємо поняття та домашні рецепти приготування.
Що таке surf & turf

Очевидно, що у назві страви “surf” (“прибій” – англ.) символізує морепродукти, а “turf” (“дернина” – англ.) відсилає до свійських тварин, які харчуються травою. Як не дивно, екзотичне визначення surf & turf ввели в моду не креативні міленіали, а ресторанні маркетологи ще наприкінці 60-х, коли на обох узбережжях США заклади змагалися за відвідувачів і намагались розширити спектр своїх пропозицій. Вперше друкована назва surf & turf з’явилась у січні 1966 року в рекламі ресторану “The Continental” у Лоуеллі, штат Массачусетс: “Вечеря з шампанським – Surf ‘N Turf. Чудова континентальна комбінація молодого філе міньйона, запечених фаршированих крабових ніг та ескалопу з палтуса у вершковому соусі з омарів ньюбург”.

Цікаво, що на той час surf & turf мав погану репутацію серед гурманів, оскільки зазвичай був позицією з семи страв на вечерю, загальна вартість якої складала 4,95 долара. Навіть у 1966 році це були досить невеликі гроші.
Сучасна подача surf & turf може відрізнятись в залежності від країни та концепції ресторану. Проте улюблена комбінація стейка з морепродуктами – це філе на грилі, що подається із хвостами омарів. Або філе на грилі з креветками-метеликами. Втім це не єдині поєднання, популярні у напрямку surf & turf.
Що приготувати

Не дивлячись на те, що surf & turf – це все ж напрямок ресторанних страв, вправні фуді готують їх вдома та діляться найвдалішими рецептами. Деякі з них пропонуємо взяти на олівець, аби здивувати гостей на домашній вечірці. Кажуть, до речі, що вечері вдома за невеличким столом також стануть трендом дозвілля цього літа у зв’язку з тим, що збиратися компаніями в закладах громадського харчування може бути небезпечним через порушення карантинних заходів. Тому вправляємось у приготуванні нових страв та перенесимо ресторан додому, якщо не можемо потрапити туди самі.
Surf & turf кебаб

Незвичайний кебаб – ідеальна закуска зі східним колоритом для гриля влітку. Врешті-решт, настав час сімейних обідів на дачі та пікніків у вузькому колі друзів. Все що вам потрібно – замаринувати яловичину та креветки у соусі теріякі, потім нанизати їх на шампури і пекти на грилі до тих пір, поки креветки не стануть рум’яно-рожевими. Погодьтесь, звучить не складно, а здивувати домашніх таким поєднанням вам точно вдасться.
Рецепт: www.bettycrocker.com
Surf & turf в азійському стилі

Страва з філе міньйон, креветок та солодкого соусу чудово підходить, аби почастувати гостей у післякарантинний вікенд. Та відчути себе хоча б ненадовго на узбережжі океану, куди відпустка всім нам не світить у найближчий час.
Рецепт: www.food.com
Surf & turf каджун паста

Якщо вам потрібно нагодувати родину справді ситною вечерею, яка припала б до смаку любителям і м’яса, і риби, і апетитного гарніру, тоді вам варто спробувати свої сили в каджун пасті. Каджун – це гостра приправа з кухні штату Луїзіана, де в 18 столітті осіли переселенці-французи з Канади. Каджун не має канонічного складу, вона досить варіативна. Кількість інгредієнтів коливається від 4-6 до 15 і більше. Неодмінними складовими зазвичай стають цибуля та часник у вигляді порошку, паприка, перець, сіль. Решта – пряні трави: орегано, базилік, чебрець, зіра, кумін, петрушка. Отже, цей рецепт пропонує доповнити порцію пасти ідеально приправленим спеціями каджун стейком та креветками джамбо. Проте автори рецепту попереджають: страва не для слабкого апетиту!
Рецепт: thepioneerwoman.com
Салат surf & turf на грилі

До складу цього салату в стилі surf & turf входить яловичий фланк стейк, великі креветки і невеличка пальчикова картопля. Все обсмажується на грилі (картопля попередньо відварюється) і викладається акуратними окремими доріжками поверх соковитої подушки з суміші салатної зелені у вінегретній заправці. При подачі салат не перемішується і виглядає доволі вишукано, на випадок, якщо ви хочете похизуватись кулінарними здібностями у соціальних мережах.
Рецепт: grandkulinar.ru
Surf & turf з соусом чімічуррі

Шеф-кухар Франческу Ді Марція поділився своїм улюбленим рецептом surf & turf. За його словами, яловичина з креветками і соусом чімічуррі – це, по-перше, дуже красиво та незвично, а по-друге, зовсім не складно. А ще така святкова страва прикрасить сімейні свята на дачній веранді, коли всі втомилися від шашликів.
Рецепт: www.gastronom.ru