fbpx

Холодна кава: як приготувати напій, який додасть бадьорості та врятує від спеки

Холодна кава: як приготувати напій, який додасть бадьорості та врятує від спеки

Краще ніж кава, може бути лише подвійна кава, – кажуть гурмани. Але ми з ними не зовсім погоджуємось. На наш погляд, краще, ніж кава може бути шейкерато, аффогато чи нітро колд-брю. Вже розгубились? Тоді розповідаємо, що це за напої, чим вони відрізняються від традиційної кави та як їх подавати охолодженими у спеку, аби пережити задуху. 

Шейкерато 

Холодна кава: як приготувати напій, який додасть бадьорості та врятує від спеки 1

Ця кава має італійське коріння – притаманне закінчення закріпилось навіть у його назві. А ось перша частина назви – “шейк” – вказує на спосіб приготування напою. По суті, в основі рецепту – порція еспресо лунго з цукром та кілька кубиків льоду, які потрібно змішати в шейкері для коктейлів. В результаті виходить не просто солодкий крижаний еспресо, а напій з вишуканою фактурою: оксамитовий і покритий кремовою піною, здебільшого завдяки енергійному струшуванню, яке аерує каву. А щедра доза цукру допомагає збільшити в’язкість кави. Додатково в напій можна додати кілька пікантих ноток – наприклад, трошки солодкого лікеру Бейліс. Але лише у тому випадку, якщо ви готуєте не ранкову каву! В традиційному ж рецепті немає жодного алкоголю, хоча подається він в келиху для мартіні. 

Капучино Фреддо 

Холодна кава: як приготувати напій, який додасть бадьорості та врятує від спеки 2

Капучино Фреддо – популярний напій, знову ж таки, в тій самій Італії, а також у сонячній Греції. У назві, яка звучить досить загадково, насправді все дуже логічно. “Фреддо” перекладається з італійської як “дуже холодний”. Так, кава Фреддо може вважатись родичкою айс-кави, проте вона значно міцніша, подається без кубиків льоду в склянці та за рахунок концентрації має менший об’єм. До того ж, холодна кава бадьорить сильніше, ніж гарячий еспресо. У приготуванні Фреддо також немає нічого складного і його легко зробити в домашніх умовах. Зваріть подвійний еспресо в турці або кавомашині. Влийте еспресо в шейкер або подібну ємкість, яка закривається та додайте трохи молока, краплю сиропу і кілька розбитих кубиків льоду. Струсіть кілька разів, щоб утворилася піна. Можете смакувати! Цукор додається за смаком, а збита молочна піна лягає топінгом. Подається Фреддо в універсальному коктейльному хайболі з товстими стінками. 

Нітро колд-брю 

Холодна кава: як приготувати напій, який додасть бадьорості та врятує від спеки 3

Для поціновувачів чогось справді особливого, кав’ярні цього літа пропонують освіжаючий хіт у вигляді нітро колд-брю. Цей спосіб заварювання позичений з пивної культури і, як ви розумієте, дуже доречний у розпал літа. Весь секрет криється у додаванні до кави насиченого азоту. Колд-брю заливають в кегу, підключають до крана і балона з азотом, кава збагачується ним, а в результаті виходить напій з дрібнодисперсного піною. Азот додає вершкову текстуру, кава стає кремовою і нагадує «Гіннес» – такий же густий, трішки тягучий напій, з насиченою пінкою та каскадним ефектом. Щоб приготувати нітро-колд-брю будинку, не потрібне якесь громіздке спеціальне обладнання. Того ж ефекту можна домогтися за допомогою звичайного сифона для збивання вершків – до нього теж продають балончики з азотом. Такий гаджет на кухні влітку не завадить, адже використовувати його можна і для чаю, лимонаду, морсу та інших освіжаючих напоїв. 

Холодна кава: як приготувати напій, який додасть бадьорості та врятує від спеки 4

Замовити сифон: chefs-shop.com

Аффогато 

Холодна кава: як приготувати напій, який додасть бадьорості та врятує від спеки 5

Якщо йдеться про морозиво та каву, то тут знову італійці випереджають всіх. Саме вони вирішили не відмовляти собі ні в улюбленому напої, ні в смачному десерті, і вирішили поєднати джелато та каву в єдине ціле – аффогато. На батьківщині десерту кажуть, що контрастний смак змусить вас забути про вантаж накопичених проблем. Класичний варіант приготування доволь лаконічний – це кулька зазвичай ванільного морозива, яка плаває в гарячому еспресо. Звідси і назва ласощів, що буквально означає «потонувший». Незвичайний десерт частіше подають у якості альтернативи джелато. Його можуть прикрасити кавовими зернами, шоколадною стружкою, ягодами, збитими вершками або печивом. Зустрічаються і зовсім дивовижні версії афогато. Наприклад, морозиво з віскі. Високі градуси ідеально доповнюються вершковим ароматом. Зрештою, порятунок – справа рук самих потопаючих, чи не так?

Лавандовий еспресо-тонік 

Холодна кава: як приготувати напій, який додасть бадьорості та врятує від спеки 6

Нарешті лаванда зі своїм неповторним ніжним ароматом дісталася кави. Впевнені, що просто еспресо-тоніком ми вас навряд здивуємо. А от лавандові штрихи додають напою зовсім нового присмаку. Для приготування тонізуючої кави вам знадобиться безалкогольний тонік, лавандовий сироп, порція міцного еспресо, пара скибочок лайма, гілочка розмарину або м’яти та лід. В скандинавских країнах, до речі, такий варіант подачі кави вже встиг стати новим еталоном прохолодних літніх напоїв.  

Нордік айс 

Холодна кава: як приготувати напій, який додасть бадьорості та врятує від спеки 7

Зараз в США любителів не лише кави, але й вау-подачі приваблюють кавою з льодом. Проте лід обирають не звичайний, а з декоративними елементами, які перетворюють крижаний кубик на маленький витвір мистецтва. Крім ідеальної форми, такий лід містить фрукти, ягоди, зелень, шишечки чи навіть їстівне золото, заморожене всередині, чим власне і зачаровує споживачів. До речі, про те, як традиційний лід можна вдосконалити хоча б за рахунок форми, ми зовсім недавно розповідали, а також здавали явки, де можна замовити креативну форму для заморозки.  

Читай нас в Google News
Підписатися
23-59