fbpx

Що приготувати: трендові старави з жолудів (так, вони їстівні)

Що приготувати: трендові старави з жолудів (так, вони їстівні)

Local food вже давно не дивина. Але насправді вона не обмежується звичними для регіону овочами, ягодами, грибами. Природа ще має свої козирі у рукаві. Є цікава альтернатива для тих, хто полюбляє хрумкотіти горішками, робить з них перекус та використовує для «правильних» десертів. І це – жолуді! 

Ми ж звикли, що вони просто як каштани падають восени долі, цікаво лускаються, якщо на них наступити, а ще ними запасаються білочки (не з гірш, ніж горішками). Однак у Південній Кореї з жолудів і борошно роблять, і каву заварюють, і як цікавий інгредієнт у десертах використовують.

Золотий скарб

Що приготувати: трендові старави з жолудів (так, вони їстівні) 1

Жолуді насправді мультинаціональні. В Америці вони були основою раціону корінних жителів, у Кореї їх використовують як альтернативу рису, а в Китаї існує незвичайна кава. Така любов лише нам на перший погляд здається дивиною, але ці «горішки» містять вітаміни А,  В1, В2, В6, B9, B12, РР, також багаті на білки, вуглеводи, клітковину та мінеральні речовини (мідь, цинк, залізо, калій). Усе це робить жолуді корисними для регулювання роботи серця, а також контролю цукру в крові. 

Це одним аргументом за дуби є підтримка екології. Збільшення таких зелених насаджень покращує кліматичні умови, і не тільки стає більше кисню, але й тваринам легше знайти собі їстівні припаси. 

Не все так ідеально

Що приготувати: трендові старави з жолудів (так, вони їстівні) 2

У дитинстві батьки нас лякали, що жолуді надзвичайно отруйні. Доля правди у їх словах є. Але на щастя, лише невеличка частка. Основна складність підготовки жолудів – це добути ядра та замочити їх у воді. Це дозволяє зменшити вміст танінів, які якраз дають максимальну гіркоту. Іноді на це йде не один день, тож краще почати у понеділок, щоб встигнути до п’ятниці приготувати щось цікавеньке. 

Також нутриціологи не рекомендують міксувати різні партії жолудів між собою, навіть якщо вони одного виду. 

Основи пошуків

Що приготувати: трендові старави з жолудів (так, вони їстівні) 3

Звісно, жолуді – не гриби, вони не такі вибагливі та не ховаються в лісі від сторонніх поглядів. До того ж, дуби ростуть і в парках, і садах та поблизу полів. Але все ж є деякі секрети:

  1. Жолуді звичайного дуба невеличкі, їх найлегше знайти, тому в рецептах найчастіше мова йде саме про цей вид. Однак вони мають більше дубильних речовин, які надають гіркий аромат, тому на їх обробку потрібно більше часу;
  2. Під чорними дубами жолуді будуть більшими, а їх оболонка значно товщою. Тож тут необхідно з більшою обережністю діставати ядра;
  3. Збирайте більше жолудів, аніж вам треба, адже частина ядер може виявитися гнилою.

Незважаючи на таке розманіття, усі види жолудів є їстівними, тому ви можете не боятися збирати усі жолуді, які вам сподобалися.

Ще трохи про підготовку

Що приготувати: трендові старави з жолудів (так, вони їстівні) 4

Коли ви зібрали багатий врожай, усе це багатство необхідно промити та очистити. Найлегше знімати оболонку ножем та виймати середину. Далі спеціалісти рекомендують дещо просушити ядра – достатньо їх розкласти у теплому приміщені або затиснути між двома простирадлами. І далі відповідальна частина – кількаразове замочування у холодній воді. В залежності від сорту, вам може знадобитися від кількох днів до кількох тижнів. Головний критерій – вода не повинна ставати коричневою. 

Після цього все, що треба – це підсмажити ядра на гарячій сковорідці. Вплив високої температури краще розкриває горіхові ноти, а самі ядра легше використовувати в подальшому. Сухі жолуді краще молоти перед використанням, а зберігати варто в паперових пакетах або ж чистих скляних банках.

Втім, якщо ходити вогкими парками та визбирувати по-під деревами жолуді вам не дуже до вподоби, то цей суперфуд можна купити вже у вигляді борошна. Наприклад, польський бренд «Dary Natury» вже все зробив за вас: найдрібніше борошно, з якого одразу можна готувати будь-що.

А чим вражати

Що приготувати: трендові старави з жолудів (так, вони їстівні) 5

Звісно, ви можете зачекати, доки ресторани підхоплять тему із жолудями, або ж уже зараз створити цікавий гастрономічний оазис у себе вдома. Жолуді мають специфічний горіхово-земляний присмак, яким можна урізноманітнити звичні рецепти. Ось декілька ідей:

Карамелізовані жолуді

Тут усе просто: такі жолуді дуже схожі на горіхи у карамельній оболонці. Однак цей снек менш калорійний. Готуються вони швидко, зберігаються довго, тож це найлегший спосіб взагалі відкрити для себе їх характерний смак. Ба навіть можна й без карамелі – такий собі смажений арахіс з секретом.

Панкейки

Додайте частину жолудевого борошна замість пшеничного до своїх панкейків, і ви отримаєте насиченіший смак, значно глибший колір та щільну текстуру. Додайте кориці, аби підкреслити ароматику. 

Бургери

Цікава альтернатива котлет для вегетаріанців та веганів. За смаком це буде не м’ясо, однак текстура буде вологішою за котлети на основі нуту. До того ж, жолудеве борошно краще тримає форму, тому й їсти такий бургер буде зручніше.

Локшина

У Південній Кореї найчастіше готують локшину з такого борошна. Вона тримає форму, не розповзається та трохи схожа за смаком та кольором на собу (локшину з гречаного борошна). А в парі з бульйоном, овочами та яйцем ви також отримуєте вітамінний заряд та швидко втамуєте голод.

Альтернативна кава

Обсмажені жолуді можна використовувати як зерна кави: ви отримаєте природній напій без кофеїну, який додасть вам енергії. Також ви можете поєднати кавові зерна з  жолудями в пропорції 50/50, аби надати напою насичений аромат ірисок.

Читай нас в Google News
Підписатися
23-59