Смажений манго та виноград: фрукти на грилі, які ви точно не куштували

Смажений манго та виноград: фрукти на грилі, які ви точно не куштували

Закриті кордони та тривале сидіння вдома цьогоріч пожвавили наш інтерес до регулярних вилазок з друзями на дачу. Сонце, природа, свіжа городина, барбекю – хіба не кайф? Та коли смажити шашлики та рум’янити ковбаски на вогні вже трохи набридло, пропонуємо спробувати щось новеньке – фрукти, приготовані на грилі. Особливий аромат диму та злегка карамелізована скоринка BBQ фруктів і ягід допоможуть по-новому відчути справжній смак літа. 

Смажений манго та виноград: фрукти на грилі, які ви точно не куштували 1

Правила фруктового барбекю 

Перед тим, як покласти на решітку для грилю все, що ви змогли знайти в найближчому фруктовому кіоску, варто все ж запам’ятати кілька простих правил. 

  1. Переконайтесь, що фрукти не переспілі. Нікому не хочеться зішкрібати з решітки розварену кашу замість ціленького підрум’яненого шматочка. Обирайте за принципом «краще недо-, аніж пере-». 
  2. Нарізайте фрукти крупними шматками, аби потім не збирати ті, що втекли, з піддону мангалу. Дрібні фрукти чи ягоди варто перед грилюванням нанизати на шпажки. 
  3. Не знімайте шкірку з фрукта. Вона попередить його деформацію під час запікання. 
  4. Добре прочистіть мангал чи гриль перед стартом, ретельно відшкрібаючи навіть мінімальні залишки риби чи м’яса, та трохи змастіть фрукти олією. Це допоможе уникнути прилипання їжі до решітки. 
  5. Переконайтесь, що гриль чи мангал добре розігріті. Висока температура не дасть страві пристати та карамелізує цукор, який при обсмаженні виділяють фрукти. 

Звісно, не всі фрукти підходять для барбекю. Втім, б’ємось об заклад, що про такий спосіб приготування деяких з них ви навіть не здогадувались. 

Кісточкові (персики, абрикоси, сливи, нектарини)

Смажений манго та виноград: фрукти на грилі, які ви точно не куштували 2

Ідеальні кандидати на роль грильованих фруктів. Просто розділяєте на половики, змащуєте топленим вершковим маслом і вкладаєте на мангал, м’якушем до решітки. Для підсилення смаку можна збризнути бальзамічним оцтом чи міксом з меду та алкоголю (підійдуть віскі чи коньяк). BBQ-сливи стануть чудовим доповненням до страв з яловичини, а персики чи нектарини добре присмачити кулькою морозива.

Ананас

Смажений манго та виноград: фрукти на грилі, які ви точно не куштували 3

Без сумніву, король грильованих фруктів. Мінімум часу, максимум результату. Відмінно смакує як сам по собі, так і в складніших стравах. Приготуйте з перцем чилі, як рекомендує Євген Клопотенко, чи подайте з солодкою йогуртовою заправкою. Або ж додайте в домашній бургер (ананас «дружить» зі свининою) чи заміксуйте з креветками і лаймовим соком. 

Банан

Смажений манго та виноград: фрукти на грилі, які ви точно не куштували 4

Якщо їдете на природу з дітьми, обов’язково захопіть з собою парочку бананів – їх поза сумнівом потішить десерт з улюблених фруктів на грилі. Від такої кулінарної обробки банани лише виграють – стають набагато солодшими. Тому, якщо проблеми з «там злипнеться» немає, сміливо доповнюйте запечений в шкірці чи без банан шоколадом або «Нутеллою», ванільним морозивом і свіжими полуницями. 

Кавун

Смажений манго та виноград: фрукти на грилі, які ви точно не куштували 5

Цей спосіб застосування кавуна стане для вас справжнім відкриттям. А на пікніку ще й непоганим атракціоном – подивитися на те, як це можна «смажити кавун» збіжаться всі навколишні. Повний win-win: смачно, видовищно, незвично, корисно. Перед тим, як відправити скибки кавуна на решітку, радимо кілька на хвилин замаринувати їх в лаймовому соці з олією та медом. А далі доводимо на вогні по 3 хв з кожного боку і подаємо з фетою. Про їх неймовірне поєднання ви уже точно чули!

Груша 

Смажений манго та виноград: фрукти на грилі, які ви точно не куштували 6

Груша, запечена на вогні з медово-коричним топінгом, густо посипана подрібненими смаженими горішками… Навіть одне прочитання рецепту викликає рясне слиновиділення. Проте не варто вважати грушу лише десертом. Цей фрукт складає просто досконалу пару з будь-яким благородним сиром: так в поєднанні з горгондзолою та розмарином груша розкішно доповнить брускету, а в салаті непогано поєднається з пекоріно та прошуто.

Виноград 

Смажений манго та виноград: фрукти на грилі, які ви точно не куштували 7

Здавалось би, останнє, що можна побачити на грилі, це виноград. Тоді здивуємо вас ще більше: досвідчені кухарі наполегливо рекомендують запікати виноград з рибою чи стейком зі свинини. Ризикніть здивувати вже на найближчій дачній вечірці гостей лососем гриль з запеченим виноградом та панчетою. 

Грейпфрут

Смажений манго та виноград: фрукти на грилі, які ви точно не куштували 8

Цитрусові також чудово підійдуть для приготування на грилі. Помело чи грейпфрут стануть неочікуваним гарніром для м’яса, морських гребінців або ж самостійним десертом, який значно розширить горизонти любителів «вогняних» страв. Відтініть смак грейпфрута коричневим цукром та кардамоном і подайте з ложечкою маскарпоне. Їсти з закритими очима, прицмокуючи. 

Диня 

Смажений манго та виноград: фрукти на грилі, які ви точно не куштували 9

Диня на вогні настільки прекрасна, що коли куштуєш її, розумієш, чому римський імператор Клавдій міг з’їсти за одним стільки сніданком вісім штук.  Спробуйте погрилити диню і вона відкриється вам новими відтінками смаку. І хоча західні кулінарні видання наполегливо рекомендують для запікання на вогні саме канталупу, ми сміливо заявляємо – немає мускусної дині, беріть звичайну. Диня на грилі доповнить як закуска хамон, качку чи креветки.

Манго

Смажений манго та виноград: фрукти на грилі, які ви точно не куштували 10

Пряна барбекю курочка перетвориться на вишукану страву в тандемі з сальсою з припущеного на мангалі манго. Ну а друзям-веганам зайдуть тако з гарячим манго, авокадо та болгарським перцем. Бажаєте десерт? Будь ласка – грильоване манго з йогуртовим мусом та подрібненими фісташками.

23-59