fbpx

Ефект хюгге: 10 прянощів до кави, які ви не додаєте до кави восени (а дарма!)

Ефект хюгге: 10 прянощів до кави, які ви не додаєте до кави восени (а дарма!)

Кава має чудовий неповторний аромат сама по собі. Але восени, коли її споживання зростає, а функції розширюються від ранкової порції бадьорості до затишних вечірніх бесід за філіжанкою гарячого напою, хочеться якогось різноманіття смаку. Виявляється, його зовсім не складно досягти навіть в домашніх умовах. Для цього під рукою слід мати спеції, прянощі та інші секретні інгредієнти, які посилять смак кави, додадуть їй антистресових властивостей та підкреслять букет. 

Мускатний горіх 

Ефект хюгге: 10 прянощів до кави, які ви не додаєте до кави восени (а дарма!) 1

Ця спеція не лише посилює природній смак кави, його пікантну гіркоту та терпкість, але й може врятувати зіпсований присмак невдалих або ж застарілих кавових зерен. Проте, аби такий фокус виявився влучним, варто знати міру: мускатного порошку достатньо взяти на кінчик ножа та додати його ще на початку приготування напою. 

Ваніль 

Ефект хюгге: 10 прянощів до кави, які ви не додаєте до кави восени (а дарма!) 2

Давайте відверто – осінь той час, коли смаколиків хочеться разів в десять більше, ніж зазвичай. Зупиняє нас лише одне – у спробах заїсти осінню тугу не хочеться набрати до нового року зайвої ваги. В таких випадках якраз і рятує ваніль, яка спроможна перетворити будь-яку заурядну каву на вишуканий напій. Для подібного ефекту вам знадобиться насіння ¼ стручка ванілі нагріти у молоці, а потім додати його у вже готовий напій. 

Кардамон 

Ефект хюгге: 10 прянощів до кави, які ви не додаєте до кави восени (а дарма!) 3

Впевнені, що ви багато разів чули про поєднання кави з кардамоном. Але чи пробували ви хоч раз приготувати її вдома? Тим більше, що рецепт не потребує жодних спеціальних навичок. Кардамон підкреслює кавову гіркоту та робить смак напою більш вираженим. Для цього потрібно 1-2 насіння кардамону злегка розплющити в ложці, а потім додати до напою, що вариться. Найвлучніше кардамон поєднується з молочним латте. 

Цедра 

Ефект хюгге: 10 прянощів до кави, які ви не додаєте до кави восени (а дарма!) 4

Якщо ви вже скучили за літніми цитрусовими нотами, тоді саме час для приготування кави з цедрою. Підсушені лимонні та апельсинові скоринки роблять смак кави освіжаючим та пікантним. Для того, аби покращити смак готового гарячого кавового напою, особливо еспресо, достатньо додати тути пів чайної ложки цедри. Для просунутих гурманів цей смак можна ще більш вдосконалити за допомогою м’яти та чорного перцю. 

Бад’ян

Ефект хюгге: 10 прянощів до кави, які ви не додаєте до кави восени (а дарма!) 5

Якщо ви не чули про прянощі бад’яну, запевняємо вас – їх варто спробувати у ранковій каві. По-перше, ця спеція має сильний та стійкий солодкий аромат, який так і манить скуштувати. По-друге, бад’ян робить енергійний напій ще більш бадьорішим. А по-третє, він має форму красивих зірочок, які ефектно декоруватимуть каву. Для приготування однієї порції вистачить одного насіння, яке слід додати до нагрівання кави. 

Червоний перець 

Ефект хюгге: 10 прянощів до кави, які ви не додаєте до кави восени (а дарма!) 6

Не дивуйтесь так! Врешті-решт, червоний перець часто додають до чорного шоколаду, тому з таким же успіхом він посилює й кавове смакові звучання. Важливо, що попри гостроту смаку, перець не порушує кавовий букет та не краде у напою аромат. З червоним перцем добре поєднується кориця, а підсолодити такий незвичайний кави може тростинний цукор. У сухому виді перцю достатньо зовсім трошки – на кінчику ножа. Його слід додавати в кінці приготування. А якщо ви додаєте ⅕ стручкового перцю, його потрібно опустити у готовий напій на одну хвилину, а потім видалити його з чашки. Цього буде достатньо, аби додати каві зігріваючого смаку.

Часник 

Ефект хюгге: 10 прянощів до кави, які ви не додаєте до кави восени (а дарма!) 7

Не бійтесь, часник у каві не залишить по собі неприємного дихання! Він лише підсилить аромат кави, додасть терпкості смаку та підкреслить букет зерна. 1-2 пластинки від стандартного зубця на початку приготування буде достатньо, аби часник зробив свою справу. Восени кава з часником має ще й дію, підсилюючу імунітет, тому готовий напій ще й добре “дружить” з медом. 

Сіль 

Ефект хюгге: 10 прянощів до кави, які ви не додаєте до кави восени (а дарма!) 8

Так само, як дрібка солі може вдосконалити рецепт улюбленого десерту, вона має здатність покращити й смак кави. Всього ⅛ чайної ложки солі нейтралізує зайву гіркоту в каві, залишаючи текстуру кави більш гладенькою. 

Лаванда 

Ефект хюгге: 10 прянощів до кави, які ви не додаєте до кави восени (а дарма!) 9

Якщо ж ви прагнете ковток весняного квіткового аромату, придивіться до сухоцвітів лаванди, яку можна знайти у продажі вже в перемеленому вигляді. Додайте трохи цього порошка до свіжозмеленої кави і насолоджуйтесь легким свіжим ароматом. Проте майте на увазі, що лаванда відутно відтяніє смак яскравим цитрусовим сортам кави. Дуже міцний чорний напій вона так не вразить.

Трояндова вода 

Ефект хюгге: 10 прянощів до кави, які ви не додаєте до кави восени (а дарма!) 10

А ось іще один спосіб додати до кави приємного квіткового аромату! Окрім ніжного запаху вона містить дубильні речовинам і флавоноїди, тому такий інгредієнт у каві використовується для зменшення запалення, полегшення тривоги та сприяння травленню. Для посилення смаку також чудово поєднується з кардамоном та шафраном у каві. Спробуйте! 

Читай нас в Google News
Підписатися
23-59