Кавоманія: 5 видів кави, які варто спробувати якнайшвидше

Кавоманія: 5 видів кави, які варто спробувати якнайшвидше

Жителі великих міст не уявляють життя без кави, які б альтернативи їм не пропонували замість міцного напою, що бадьорить. Загалом з кавою в раціоні давно змирилися дієтологи та експерти з харчування, які в більшості своїй не мають нічого проти однго горнятка улюбленого американо, капучино або флет вайт на день. На їхню думку, якщо дотримуватися правильного меню, то чашка кави порушить здоровий спосіб життя, тим більше, якщо це не просто напій, а приємний щоденний ритуал. Поціновувачам кави та мисливцям за новими смаками пропонуємо кілька нових трендових видів напоїв, якими можна урізноманітнити похмурий день.

Кортадо 

Кавоманія: 5 видів кави, які варто спробувати якнайшвидше 1

Кортадо – традиційний італійський напій, назва якого означає “розрізати” або “розбивати”. Рецепт складається з еспресо та топленого молока. Від звичного нам мак’ято цей напій відрізняється тим, що тепле молоко додається не в сам напій, а спочатку перетворюється на збиту пінку, а потім викладається зверху на еспресо. Кава у такому вигляді популярна в Португалії, Іспанії, Латинській Америці – в країнах, де досі обожнюють сієсту, а післяобідній відпочинок не виходить з традицій. До речі, саме через ніжний смак та розведену топленим молоком консистенцію, кортадо прийнято пити не на сніданок, а в другій половині дня.

Піберрі

Кавоманія: 5 видів кави, які варто спробувати якнайшвидше 2

Кава піберрі отримала свою назву не через техніку приготування, а через нестандартні зерна. Як правило, в ягоді кавового дерева формується два зерна, але іноді при зборі врожаю трапляються ягоди лише з одним цільним зерном, розміром з горошину. Звідси і назва – в перекладі з англійської “peaberry” – горохова ягода або горошина. По суті, такі зерна – браковані, але поціновувачі кави почали їх відсортовувати в окремий клас, який став більш преміальним сортом кави, ніж звичайні кава-боби. Це легко пояснити, адже зерен піберрі набагато менше, а процес їх сортування дуже витратний та трудомісткий. Зате на виході фанати кави отримують більш насичений букет з вираженими кислуватими нотами, проте сам напій смакує трохи не таким міцним, як традиційна кава.

Кайзермеланж

Кавоманія: 5 видів кави, які варто спробувати якнайшвидше 3

Ласунам і тим, хто в дитинстві міг продати душу за гоголь-моголь, сподобається кава кайзермеланж (або імператорський меланж), батьківщиною якої є Відень. Цікаво, що свого часу, ще у XVII столітті, до Відня кавову культуру привіз українець Юрій Кульчицький, який побував в турецькому полоні. А тепер своїми приголомшливими рецептами приготування напою, що бадьорить, зігріває тіло та душу, діляться з нами самі австрійці. Кайзермеланж складається з порції еспересо і збитого до повітряної вершкової консистенції сирого яєчного жовтка. Завершальним штрихом є ложка меду. Ті ж, хто хоче зробити напій пікантнішим, можуть додати ром або бренді.

Гільєрмо 

Кавоманія: 5 видів кави, які варто спробувати якнайшвидше 4

Якщо при згадці “Гільєрмо” у вас в пам’яті спливає тільки режисер дель Торо, ви абсолютно праві. “Гільєрмо” – це іспанське чоловіче ім’я, а не сорт зерна або техніка приготування. Ким саме був цей Гірьєрмо, на чию честь кавовий напій отримав назву – точно невідомо. Проте, напій прославився як “кавовий еквівалент текіли”. Ні, після чашки такої кави ви не станете п’яними. Порівнянню з алкогольним шотом він зобов’язаний подачі з додаванням лайма. Кавові ентузіасти вважають, що лайм елегантно підкреслює смак кави. До того ж, завдяки легкій гірчинці він його доповнює краще, ніж різко кислий лимон (який, до речі, теж не рідкісний інгредієнт в кавових чашках). Подається “Гільєрмо” в склянці, наполовину наповненій кавою в теплому або охолодженому варіанті зі шматочками лайма.

Каскара

Кавоманія: 5 видів кави, які варто спробувати якнайшвидше 5

Напій під назвою каскара називають кавовим чаєм або навіть компотом. Секрет в тому, що його готують не з кавових зерен, а зі шкірки та м’якоті кавової ягоди, попередньо висушеної на сонці. Підсушену, а іноді і злегка підсмажену суміш заливають окропом і заварюють як чай. Кофеїну в такому напої менше в чотири рази, ніж у звичайній філіжанці кави. Зате смак закохує в себе насиченою ягідної гамою, схожою на мікс шипшини, яблука, смородини і манго. Напій чудово тонізує, бадьорить, а в осінній період його смак можна підкреслити більш запашними нотами для зміцнення імунітету – такими, як мускатний горіх, гвоздика, імбир, куркума та мед.

23-59