fbpx

Чим зайнятись: фуражинг або чому всі ваші друзі помішались на зборі грибів

Чим зайнятись: фуражинг або чому всі ваші друзі помішались на зборі грибів

Леттерінг, гідропоніка і дудлінг в минулому. Цього року в якості модного хобі повертається збирання грибів, а також ягод та горіхів. Таке заняття допомагає не тільки запастись корисними смаколиками до столу, але й отримати дозу денної активності в стилі фрілуфстлів та зняти стрес. 

Згадайте всі поради, які протягом останніх двох років стали нормою у нашому соціально-дистанційному способі життя: будьте активними, більше часу проводьте на свіжому повітрі, досліджуйте та насолоджуйтесь природою, знайдіть хобі, відкрийте для себе кулінарію, спробуйте щось нове, уникайте скупчення людей. Виявилося, що є одне заняття, яке може об’єднати усі ці поради докупи. Ми говоримо про фуражинг. 

Чим зайнятись: фуражинг або чому всі ваші друзі помішались на зборі грибів 1

Що це таке

Якщо ви думаєте, що цей новий складний термін передбачає якесь чудернацьке заняття для молоді – ви помиляєтесь. Термін “фуражинг” лише звучить загадково. Насправді ж цей вид діяльності знайомий усім нам з дитинства. Наприклад, видання “British Local Food” дає фуражингу таке визначення: це пошук, видобуток та збирання продовольчих ресурсів у дикій природі. Тобто походи в ліс за грибами, ягодами та горіхами чи пошук мікрогрінів на галявинах – це і є той самий фуражинг. 

Чим зайнятись: фуражинг або чому всі ваші друзі помішались на зборі грибів 2

Впевнені, ви зараз згадали, що востаннє займались фуражингом в дитинстві, коли проводили канікули на дачі чи гостювали у родичів в селі. Багато містян зараз і не розглядають грибництво як можливе хобі, адже впевнені, що воно притаманне лише заміським місцевостям. І це велика помилка, кажуть експерти. Так, в урбанізованих містах понад 60% продуктів споживаються з магазинних прилавків. Але близько 40% все ще доступне для фуражингу у зелених зонах великих міст. 

Чим зайнятись: фуражинг або чому всі ваші друзі помішались на зборі грибів 3

На кого орієнтуватися, щоб опанувати фуражинг 

З тривалим карантином це заняття, як і інші тренди, зробили знову популярним блогери соціальних мереж. Так, однією серед перших фуржинг почала просувати британський блогер Меган Хоулетт, відома у ТікТок під ніком thegardencottage.  Виданню Vice дівчина розповіла, що живе в невеликому британському містечку Мідхерст і часто вибирається в ліс або поле, щоб поповнити свої запаси їжі. Одне з найпопулярніших її відео було присвячене грибам “диявольські яйця”, інші ж – неочевидним рецептам з простих ягід та рослин. Наприклад, Меган показала, як з ожини можна готувати не лише варення, але й оцет. А замість кави готує не менш аромантний та бадьорий напій з насіння підмаренника чіпкого. 

Тренд на фуражинг пов’язаний ще й із запитом на чисту їжу та органічні продукти. Тому серед зірок ТікТоку не лише ті, хто ділиться кулінарними секретами з диких рослин, а й ті, хто використовують їх у б’юті-рутині. Наприклад, блогерка на ім’я foragingfaerie, яка привабила аудиторію завдяки збиранню польових квітів, розповідає підписникам, як приготувати бальзам для обличчя з настоянки ромашок. 

А блогер і морський біолог із США Анджанея, зареєстрований під ніком aanjaneyac, розповідає фоловерам не тільки про збір рослин, але й про риболовлю.

Ми розглядаємо фуражинг як продовження коттеджкору, де тепер важлива не лише візуальна естетика заміського життя, але і його практичні функції. Варто лише зайти в інстаграм за хештегом #foraging – ви знайдете більш як 1,2 мільйони публікацій на цю тему. У мережі ТікТок їх ще більше – з відеопосібниками. 

Чим зайнятись: фуражинг або чому всі ваші друзі помішались на зборі грибів 4

В Україні обличчям фуражингу можна назвати Юрія Соломченка – найвідомішого грибника в нашій країні. Про нього ми розповідали у репортажі про зйомки першого сезону шоу “Мандруй Україною разом з Дмитром Комаровим”. Юрій живе в найінстаграмнішому будиночку Карпат, називає грибництво “тихим полюванням за білим щастям”, має свій канал на YouTube, де передає свої знання таким же ентузіастам. А також влаштовує грибні тури для мандрівників, які шукають не банальні активності та є засновником першого в Україні музея грибів. Тож якщо ви надихнулись фуражингом, але не знаєте, з чого почати – можете дослухатись до порад Юрія. 

А взагалі, почати варто з того, щоб найближчими вихідними вибратись у ліс та спробувати збирати гриби замість медитації. Тим більше, що в Україні стартував грибний сезон, який триватиме аж до листопада. Все що вам потрібно мати з собою – гострий ніж, щоб зрізати гливи не по одній, а пучком – так гриби точно збережуть свою цілісність аж до самої кухні. Якщо загорнути їх в мокрий рушник або бавовняну нещільну тканину, вони можуть пролежати так до 2 днів. Краще збирати гриби розміром не більше 10 сантиметрів – це означає, що гриб в потрібній кондиції – з ніжною структурою в середині і не сухий.

Читай нас в Google News
Підписатися
23-59