Варто забути про стереотип, що осінь – це пора депресій та смутку. Адже якщо уважно подивитися на овочі та фрукти на базарі або ж у супермаркеті – очі аж сяють від надлишку кольоровості. Б’ємося об заклад, що ви також хочете одразу змішати помаранчевий гарбуз із зеленим горошком та додати, наприклад, червоного перцю. Втім, дієтологи попросять вас трохи стишити коней, і не летіти бездумно із магазину, аби дома заміксувати все й одразу. Тому це найкраща пора спробувати спосіб харчування за кольорами.
Варто сказати, що принципи кольорової дієти були описані ще в далекому 2002 році дослідниками Національного інституту раку США. Концепт кольоровості не тільки про красиве сервірування, але й про здоров’я. До того ж, у світі фастфуду такий підхід сприяє споживанню більшої кількості овочів, а не снеків та шоколадних батончиків.

Існують правила поєднуваності інгредієнтів не тільки з точки зору смаку, але й з боку колористики. Все це пов’язане із певними мікроелементами та вітамінами у подібних за кольором овочах та фруктах. Наприклад, їжа білого кольору містить багато вуглеводів та білків. Все стане на свої місця, якщо згадати, що білого кольору яйця, риба, молочні продукти, рис, кокос, м’якоть банана, а також цвітна капуста. Білі продукти допомагають контролювати тиск та рівень холестеролу у крові.

А от фіолетові продукти (темний виноград, базилік, сливи, ожина, чорна смородина) допоможуть вивести воду з організму, стимулюють роботу мозку та покращують пам’ять. Тож, якщо ви вкотре про щось забули – з’їжте кілька родзинок, і точно схопите за хвіст потрібну думку.

Зелені продукти найбільш сприятливі для роботи серцево-судинної системи, а також допомагають збалансувати роботу нервової системи. Обирайте шпинат, капусту, зелень, огірки, ківі та салати у середу – аби збалансувати робочий стрес посеред тижня.

Червоні продукти містять велику кількість антиоксидантів, а от жовті багаті на вітамін С. Оскільки це активні речовини, краще розділяти дні червоної та жовтої їжі чимось більш спокійним.

Наприклад, помаранчевими продуктами. Папая, манго, абрикоси, персики, гарбуз та хурма забезпечать достатню кількість мікроелементів для покращення стану шкіри та волосся.

Головне правило такої «світлофорної» дієти: один день – один колір, а от загальний порядок незмінний. Таким чином можна «розмалювати» свої сірі будні. Окрім цього, ви справді почнете більше уваги приділяти смаковому розмаїттю звичних продуктів. А спеції відповідних кольорів допоможуть виділити несподівані смакові акценти.

Із кольоровим меню жоден із днів не буде схожий на попередній, а певні події ви почнете запам’ятовувати за допомогою кольорових асоціацій. До того ж, таке харчування допоможе швидше відмовитися від споживання вершкового масла, копченого, вкрай солодкого або ж жирного.

Тож не зволікайте і просто зараз подумайте, який у вас настрій, та спробуйте спланувати кольорові сходи на тиждень. Так ви вже матимете орієнтир у покупках і нагадаєте собі, що життя сповнене різних фарб.