fbpx

Баскський чізкейк: як приготувати десерт, який звів з розуму буквально всіх

Баскський чізкейк: як приготувати десерт, який звів з розуму буквально всіх

Лютий – настільки психологічно важкий місяць, що до боротьби за настрій підключаються всі засоби: від трав’яних напоїв та ароматерапії аж до “важкої артилерії” – улюблених десертів. Цієї зими, до речі, усі рекорди популярності в меню гастрономічних закладів та інстаграмі побив баскський чізкейк. Розповідаємо, чим він відрізняється від традиційного чізкейку та як його приготувати вдома. Спойлер: на диво просто. 

Баскський чізкейк: як приготувати десерт, який звів з розуму буквально всіх 1

Як з’явився

Як не важко здогадатись з назви, баскський чізкейк сягає корінням до Країни Басків в Іспанії. Авторство десерту належить тамтешньому шефу Сантьяго Рівері, що у містечку Сан-Себастьяні володіє сімейним рестораном La Vina. Кажуть, що свій фірмовий рецепт паленого чізкейку, скуштувати який пізніше з’їжджались кулінари та фуді з різних країн, він винайшов ще у 1990 році. Проте знадобився час, аби пиріг отримав міжнародну популярність. 

Баскський чізкейк: як приготувати десерт, який звів з розуму буквально всіх 2

Сам кондитер розповідав, що його хіт заснований на традиційному американському чізкейку та десерті з іспанської кухні – “запечене молоко”. Рівера мав на меті зробити свій варіант американського десерту більш ніжним та кремовим – до майже рідкої текстури. 

Баскський чізкейк: як приготувати десерт, який звів з розуму буквально всіх 3

В результаті в нього вийшов чізкейк, який складається всього з п’яти інгредієнтів (сир, яйця, цукор, вершки, борошно) містить мінімальну кількість борошна та вражає приголомшливим смаком, хоча й на перший погляд не скажеш. Характерна риса баскського чізкейку – “спалена” аж до темного кольору скоринка, яка може збити з пантелику та переплутати вишуканий десерт зі згореним пирогом. 

Як приготувати 

Баскський чізкейк: як приготувати десерт, який звів з розуму буквально всіх 4

Аби приготувати десерт вдома, вам не потрібно володіти надзвичайними кулінарними навичками. Тут варто правильно обрати складові та врахувати кілька експертних порад. 

По-перше, потрібно обрати головний інгредієнт – вершковий сир. В наших широтах доволі важко знайти аналог того сиру, який включає в себе оригінальний іспанський рецепт, тому знавці радять знайти компроміс у міксі двох сирів – крем-сирі “Філадельфія” та молодому козячому сирі, який буде не дуже жирним та трохи солонуватим. Саме сіль додає пікантних смакових нот страві. Можете змішати сири у співвідношенні 1:1, але загальний об’єм сирної маси повинен дорівнювати 680 г. 

Баскський чізкейк: як приготувати десерт, який звів з розуму буквально всіх 5

Далі – елементарно: до сиру потрібно додати 30%-вершки (430 г), 5 яєць, цукор (160 г), а також всього 30 г борошна або кукурудзяного крохмалю. Деякі фуді пропонують свої секрети вдосконалення рецепту, додавши до нього ложку ванільного екстракту та ложку лимонного соку, але це вже опція на ваш розгляд. Важливо, аби усі інгредієнти були кімнатної температури. 

Баскський чізкейк: як приготувати десерт, який звів з розуму буквально всіх 6

Всю суміш необхідно ретельно змішати (не збивати міксером!), перелити у форму (ідеально – до 25 см в діаметрі), встелену пекарським папером, та помістити у попередньо розігріту до максимальної температури духовку на 25 хвилин. Не бійтесь виставляти температуру 270 градусів. Якщо ж максимум вашої техніки 250 градусів, додайте режим конвекції.

Баскський чізкейк: як приготувати десерт, який звів з розуму буквально всіх 7

Не панікуйте, якщо вам здається, що ваш чизкейк практично згорів – саме у цьому, нагадуємо, його фішка. Зверху він має покритись горілою скоринкою, а всередині бути мало не рідким. Тому в жодному разі не намагайтесь проколоти його сірником, аби перевірити готовність. Натомість просто дістаньте випічку з духовки та просто залиште її у спокої на деякий час. А потім поставте на ніч в холодильник і тоді десерт набуде потрібної консистенції. Нарізати краще нагрітим в окропі ножем – це полегшить процес подачі. 

До речі, досвічені гурмани стверджують, що цей десерт найкраще смакує не з чаєм чи кавою, а з іспанським кріпленим вином. 

Де спробувати 

Якщо ж навіть такий простий рецепт приготування навіяв на вас тривогу та не надихнув на кондитерські подвиги, не сумуйте – ми порадимо кілька місць в Києві, де можна замовити вже готовий баскський чізкейк в авторському прочитанні.  

Milk Bar

Баскський чізкейк: як приготувати десерт, який звів з розуму буквально всіх 8

Спокусливе меню Milk Bar пропонує баскський чізкейк у кількох варіантах – звичному ванільному, шоколадному та фісташковому. 

Milly Filly 

Баскський чізкейк: як приготувати десерт, який звів з розуму буквально всіх 9

Свою версію баскського десерту з легким ароматом диму пропонує кав’ярня Milly Filly. 

Basque cheesecake jerez&coffee

Баскський чізкейк: як приготувати десерт, який звів з розуму буквально всіх 10

Ресторан BEEF частує фірмовим баскським чізкейком з вікна Basque cheesecake jerez & coffee в форматі take away. Тут десерт пропонують в кращих традиціях його батьківщини – разом з бокалом хересу. 

Читайте також: Як приготувати японський десерт “Дощова крапля”

Читай нас в Google News
Підписатися
23-59